Az Ambarnaya folyó vélhetően nem mond sokat elsőre senkinek: egy aprócska szibériai folyóról van szó, alig hosszabb, mint hatvan kilométer, maximum a földrajz szakos hallgatók hallhattak eddig róla, természetet földrajz órákon. Ma szomorú apropóból került a hírekbe, az orosz folyó. Nem kevesebb, mint 22 tonna gázolaj ömlött bele, a folyó vize ettől vörösre változott. Korunk egyik ledurvább környezetszennyezéséről van szó.

Az Európai Űrügynökség által működtetett Sentinel-2 műholdtól származnak a fotók. A Nornickel cég üzemanyag tartályának tartalma került bele a folyóba még május legvégén, ezáltal mostanra totálisan vörössé változott az egykoron gyönyörű szép folyó. Eleinte csak szivárgott a tartály, majd később egy, a helyszínre érkező autó meggyújtotta véletlenül az üzemanyagcsíkot.

A dízelüzemanyag sokkal mérgezőbb alapvetően, mint az olaj, úgyhogy különösen nagy a baj, viszont nem ússzák meg szárazon az illetékesek, mivelhogy három kérdésben is eljárást indítottak ellenük: földrongálás, vízszennyezés és a környezetvédelmi szabályok megsértésének okán tervezik megbírságolni őket. – számol be a hírről az androgeek.hu

Komoly kérdés, hogy a károk egyáltalán valaha helyreállíthatók lesznek, Putin vészhelyzetet rendelt el, első számítások alapján a legalább 1,5 milliárd dollárba fog kerülni a rehabilitáció, ami akár tíz évig is eltarthat, ám az szinte biztos, hogy a folyó körüli állat és növényvilág már soha nem lesz a régi. Ez Oroszország egyik legnagyobb olaj-katasztrófája, de jogosan merül fel a kérdés: az európai műholdak nélkül vajon mikor derült volna ki, a brutális környezetszennyezés, amit az oroszok okoztak?