A krumplileves kifejezés kis túlzással az ország szinte minden régiójában és minden családnál mást jelent. Van, ahol a burgonyakrémlevest nevezik krumplilevesnek, máshol egy krumplis zöldséglevest értenek alatta. De olyat is láttam már, ahol egy pörkölt alappal egy burgonyás gulyáslevest neveztek krumplilevesnek, iskolában a menzán pedig egy kolbászos-krumplist levest ettünk, amikor az étlapon krumplileves szerepelt. Ez a recept leginkább az utóbbihoz hasonlít, ám az átlag iskolai menzánál jóval gazdagabb ízvilágú.
Hozzávalók:
- 4 db burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 10 dkg füstölt kolbász
- 2 babérlevél
- só, bors, pirospaprika
- 1.5 dl tejföl
- 1 ek. liszt
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 zellergumó (zöldje is)
- disznózsír
Az apróra vágott szalonnát kevés zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a szintén apróra vágott hagymát, és a felkarikázott füstölt kolbászt. Pár perc múlva bele tesszük a karikára vágott fehérrépát és sárgarépát. Átforgatjuk őket, majd megszórjuk pirospaprikával. Utána felengedjük vízzel, fűszerezzük, bele tesszük a zellert, babérlevelet, zeller zöldet. Mikor félig már megfőttek a zöldségek, mehet bele a kockára vágott krumpli. Közben elkészítjük a habarást: a tejfölt, liszttel csomómentesre keverjük. Adunk hozzá egy kis lét, és folyamatos kevergetés mellett a leveshez adjuk. Ezután már csak az összeforralás következik és lehet is kóstolni!
Ahogy azt általában mondani szoktuk, a receptben lévő alapanyagok nem tekinthetők szentírásnak. Aki több- vagy másféle zöldséget szeretne beletenni, az kipróbálhatja karalábéval vagy másfajta gyökérzöldséggel is, ezenkívül akár valamilyen tésztafélét is nyugodtan hozzá lehet adni. Jó étvágyat hozzá!
Van recepted, amit szívesen megosztanál velünk? Írd meg az info@bahir.hu e-mail címre!