Schmuck Erzsébet az LMP társelnöke a környezetvédelmi világnapon, június 5-én online sajtótájékoztatót tartott. Elmondta: Az LMP azon dolgozik, hogy Magyarországnak mihamarabb olyan környezetpolitikája legyen, amely a jelen és a következő generációk számára is biztosítja az egészséges és élhető környezetet.

Kijelentette: legkésőbb 2022-ben létrehozzák a zöldminisztériumot, és kidolgozzák Magyarország fenntartható klímapolitikáját.

Szerinte a jelenlegi kormány nem veszi komolyan a kérdést, és bár időnként bizonyítani akarja, hogy zöldül, erről mindig kiderül, hogy csupán egy kommunikációs trükk. 
Az elmúlt tíz évből nem tudok arra példát mondani, hogy a környezetvédelem érdekét, ami mindannyiunk érdeke, előbbre helyezte volna a saját, rövidtávú gazdasági érdekeinél” – mondta Schmuck Erzsébet. Hozzátette: a Fidesz szisztematikusan építette le a környezetvédelemintézményrendszerét, felszámolta az önálló környezetvédelmi minisztériumot, gyengítette a környezetvédelmi hatósági rendszert. 
Ezért van az, hogy mindannyiunk szervezetében mérgező anyagok sokaságát lehet kimutatni, hogy a környezetszennyezés miatt többen halnak meg évente Magyarországon, mint a koronavírus-járvány miatt” – mondta.
Schmuck Erzsébet szerint a kormány a klímaváltozás súlyosságát sem érti, „nem fogja fel, hogy a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást nem lehet halogatni“. 

Forrás: MTI