Ahogy a közmondás tartja, minden rosszban van valami jó. Behek István, a Bagolyvár Étterem tulajdonosa már évekkel ezelőtt tervezte egy Street Food vendéglátóhely megnyitását, ám az étteremmel kapcsolatos feladatok lehetetlenné tették, hogy komoly energiákat fordítson erre. És bár a koronavírus-járvány az éttermek számára óriási bevételkiesést jelentett, ezzel párhuzamosan viszont megadta a szükséges időt arra, hogy régi álmát megvalósítsa. A Street Food Bar megnyitása szintén álomszerűen sikerült: az első napok forgalma a vártnak a többszöröse lett és a hely iránti érdeklődés azóta sem lankad. Behek Istvánnal a sikert titkáról, és a Bagoly Street Food ételkínálatáról beszélgettünk (és persze kóstoltunk is).

Egy Street Food étterem megnyitása elsőre nem tűnik nagy kihívásnak (a fenntartása már egy más kérdés), ám Behek István nem csupán egy ételbárt akart nyitni, hanem egy olyan helyet, ami egyediségével és minőségével kitűnik a többi közül. Ezt pedig nem lehet elsietni. Elmondása szerint az a folyamat, amíg a húst és a szószokat úgy készítették el, hogy azzal csapatban mindenki elégedett volt, körülbelül másfél hónapot vett igénybe. Az egyediség itt alapvető: minden húsétel helyben készül, ahogyan a bucik és lepények is, semmilyen nagyáruházi terméket nem használnak a zöldségeket – amelyek 100 %-ban magyar áruk – is piacról szerzik be. Sőt, még a hot-dog virsli is saját töltésű, ott sem a kereskedelmi forgalomban kaphatókat használják. Erre azért nem sűrűn találunk példát a helyi vendéglátóhelyek között.

Maga az étterem a Metro áruház mellett található. Az épület már régóta Behek István tulajdona, de eddig csak sütemények árulásával foglalkoztak, ez változott meg most. A réteseket – amelyeknek tésztája szintén helyben készül – azonban megtartották a korábbi repertoárból a nagy népszerűségre tekintettel. A kezdeti elképzelés az volt, hogy a helyi fogyasztás mellett kiszállítást is vállalnak, ám a nagy helybeni fogyasztás mellett erre egész egyszerűen nem maradt kapacitásuk. Helyi átvétellel előrendelni viszont továbbra is lehet. A tulajdonos elmondása szerint a legnépszerűbb ételek a Bacon&Beef Burger és a túrós rétes, de szerencsére az étlap összes fogását a vártnál nagyobb mennyiségben kérik a vendégek.

Az étlapon burgerek és lepények találhatók, elég sokféle változatban, ezen kívül amerikai hot dog és rétesek. A hamburgert a fotós kollégámmal is megkóstoltuk. Ő a népszerű Bacon&Beef burgert kérte, ami a hús mellett karamellizált hagymát, rántott hagymakarikákat, bacont és bacon mártást tartalmaz. Én inkább egy hagyományosabb vonalat választottam egy Balaton Retro Burger formájában, ami karamellizált hagymát, jégsalátát, paradicsomot, csalamádét és retro szószt tartalmaz. Mindkét étel gyorsan elkészült, kb. 10-15 percet kellett várakoznunk. Ami engem illet, az első 1-2 falat kóstolása után éreztem, hogy itt tényleg minden helyben készül. A buci enyhén édes és nagyon kellemes, laza szerkezetű, én így szeretem. A hús is ízletes, fűszerezése „a kevesebb több” elvet követe, a marhaús íze dominál benne. A szósz valóban ad egy retro ketchupos hangulatot, de annál sokkal intenzívebb ízű.

A menühöz jár egy üdítő és egy adag hasábburgonya is, utóbbinál a jó íz mellett külön pozitívum, hogy pont arányban van a mennyisége a burger méretével, nem fogyott el, amikor még a fél hamburger megvolt viszont azt sem éreztem, hogy a krumplival akarnának jól lakatni. Kollégám a saját burgeréről az alábbiakat mondta: „Finom volt a húspogácsa, bár a bucihoz képest kicsi, a karamellizált hagyma és a bacon kifejezetten jó volt. A buci is finom, érezni lehetett, hogy nem előre sütött bolti termék.” Én kértem még egy túrós rétest is, de azt már csak otthon tudtam megenni, mert a hamburger egyszerre bőven elég volt. Az is ízlett, a tésztája egy picit vastagabb, mint általában a réteseknél, viszont nagyon ízletes, a töltelék pedig nagyon kellemes, egy kis vanília ízt is éreztem a túró mellett a háttérben, de lehet, hogy ezt már csak én magyarázom bele .

Magam részéről tökéletesen megértettem, miért szeretik annyira a vendégek ezt a helyet. A sikeren felbuzdulva pedig már azt tervezi a tulajdonos, hogy a Belvárosban is nyit majd egy éttermet ugyanezekkel az ételekkel. De hogy pontosan mikor és hol, az még a jövő zenéje!

A Bagoly Street Food elérhetőségei:

Cím: 7627 Pécs, Makai István utca 6.
Telefonszám (csak előrendelésre): +36703232000
Facebook-adatlap: https://www.facebook.com/bagolystreetfood/

Ha van olyan hely, amiről szívesen látnál hasonló cikket, vagy van olyan recepted, amit szívesen megosztanál az olvasókkal, írd meg az info@bahir.hu e-mail címre!