Dr. Őri László a megyei közgyűlés elnöke, korábban Pécs alpolgármestere volt, 2014 és 2019 között. Vele beszélgettünk a Fidesz választási vereségéről, az új városvezetés munkájáról, és arról is, hogy miként védekezett Baranya megye a koronavírussal szemben.

– Hogy látja, mely okok, és tényezők vezettek odáig, hogy Pécsen – viszonylag fölényes – győzelmet tudott aratni az ellenzék, a 2019-es önkormányzati választáson?

– A választási vereség több tényezőnek volt köszönhető. Ennek voltak helyi és országos vetületei egyaránt.

Pécsett, a település bányaipari múltja miatt, magas a jobboldalt elutasító, klasszikusan baloldali szavazórétegek számaránya, a nagyvárosias jelleg és az egyetem miatt pedig a kevésbé konzervatív, inkább liberális attitűd szerint voksolók is széles réteget alkotnak. A kettő együtt, összeadva a tíz év országos és helyi kormányzást követően a Fidesszel szemben állást foglaló protest-szavazókkal, most többséget eredményezett a baloldalnak, úgy hogy egyébként a polgári oldal megőrizte a 2014-ben kapott támogatását, mely több mint 21 ezer támogató szavazatot jelentett, mely 5 évvel ezelőtt a jobboldalnak hozott kétharmados felhatalmazást, most pedig a civilnek álcázott ellenzéknek.

Voltak persze országos tényezők is az eredményben; ilyen volt a Borkai-ügy, de azt is láthattuk, hogy az ellenzék felbuzdulva a 2018-as pécsi egyéni választókerületben megszerzett mandátumon, más településekhez képest több forrást fordított az itteni kampányra.

Meggyőződésem azonban, hogy ha most vasárnap ismét helyhatósági választást tartanánk Pécsett, akkor az őszinél lényegesen jobb eredményeket tudnánk elérni és a városvezetői székért folyó küzdelem is szorosabb eredménnyel zárulna.

Péterffyék győzelme óta eltelt több, mint félév. Hogy látja az új városvezetés eddigi munkáját?

Az elmúlt év októberében a megyében élők támogatásának köszönhetően a Baranya Megyei Közgyűlés elnökeként új feladatot kaptam, közéleti szolgálatom során ennek szeretnék megfelelni. Ez egyébként nem kis feladat, hiszen a megyében több mint 38 milliárd forint értékben futnak fejlesztési programok, orvosi rendelők, óvodák, bölcsődék, iparterületek jönnek létre, illetve újulnak meg, melyek sikeres megvalósítása bőven ad elfoglaltságot. A megyei szolgálat nem változtat azonban azon, hogy Pécsett születtem, szeretem ezt a várost, így nem közömbös számomra hogy milyen irányt vesz a város fejlődése. De hogy a kérdését se kerüljem meg, azt érzékelem, hogy a pécsi polgármester kampány üzemmódban ragadt, érdemi munkát, eredményeket, új befektetőket eddig nem láttunk, olyan mintha a polgármester a tehetetlenségét a facebook aktivitással, posztok kirakásával szeretné elfedni, miközben a napi döntéseket igénylő ügyek jelentős része lelassult, vagy hónapokra elakadt a városban. Meggyőződésem, hogy nincsen fejlődő megye, sikeres települések, sikeres megyeszékhely nélkül ehhez pedig együttműködésre van szükség mindenekelőtt egymással, de a Kormánnyal is. Az ellenségeskedés, a háborús kampányhangulat fenntartása biztosan nem ezt segíti. Rajtam, ahogy eddig sem, úgy a jövőben nem fog múlni, már az elmúlt év őszén partnerséget ajánlottam a megye településeinek, beleértve Pécset is.

– Ön mit gondol a kormány tervezett megszorító intézkedéseiről, amelynek értelmében például 1,9 milliárd forintot vonnak el a Pécsi Tudományegyetemtől? Szükséges intézkedés, vagy felesleges, súlyos terheket ró a városra?

– Közös teherviselés van. A világjárvány miatt mindenkinek áldozatokat kellett hoznia. A kormányzati szférának, az önkormányzatoknak, a politikai pártoknak, az állami intézményeknek, a munkáltatóknak, a munkavállalóknak és ebben a sorban az állami fenntartású egyetemnek is.

– Ön, mint a megyei közgyűlés elnöke, miben látja Baranya megye kitörési lehetőségét, a jelenlegi igen nehéz helyzetből? Mely szektorokra lehetne építeni, akár hosszútávon is?

– Baranya megye számunkra az ország legszebb, legcsodálatosabb része. Úgy gondolom jelenlegi adottságaink mellett a turizmus és az idegenforgalom jelenthetik a legfontosabb kitörési pontot, de az is tény, hogy középtávon az agrárszektor erősödése stabilizálhatja és a fejlődés útjára fordíthatja a leszakadó, egy évszázada kritikus gazdasági eredményeket mutató Ormánságot, a városok pedig a szélesedő ipari tevékenység mellett tudnak fejlődni. Azon dolgozunk együttműködve a Kormánnyal, hogy ez végre megvalósulhasson. A megye sikeréhez azonban az is kell, hogy az a gazdasági, ipari fejlődés, amely az elmúlt két évben nem kis részben Decsi István korábbi alpolgármester küzdelmeinek köszönhetően elindult és rekordnak számító több mint 9 milliárdos iparűzési adóbevételt hozott a megyeszékhelyen, például a Thyssenkrupp, Viessman, Aldi és mások beruházásaival, az ne torpanjon meg, sőt újakkal bővüljön.

Pécs városában régóta téma az új fürdő építése, ám ez turisztikai szakemberek szerint a megye egyéb fürdővárosait (Siklós, Sellye, Magyarhertelend stb.) tehetné tönkre. Ön szerint szükség van Pécsen új fürdőre, és ha igen miképpen lehetne fenntartható a megye számára?

– Baranyának nagyszerű természeti adottságai vannak, ezek közül is kiemelkedik az, hogy gyógyvizekben bővelkedő vidék a mienk. Üröm az örömben, hogy a gyógyvizet adó vízbázis Harkányon, Szigetváron át Magyarhertelendig a megye több pontján elérhető éppen a megyeszékhelyen viszont nem. A pécsieknek, elsősorban is a családosoknak jogos igénye, miután a Hullám strandot kinőtte a város, hogy legyen egy nagyobb strand, fürdő a városban is. Az elmúlt években a Kormány biztosított forrást a városnak arra, hogy egy ilyen beruházást előkészítsen, ebből Vári Attila vezetésével megszülettek azok a dokumentumok, vízbázist kutató mérések, a megvalósítást, pénzügyi fentarthatóságot vizsgáló tanulmányok, amelyek alapján a város vezetése felelős döntést hozhat arról, hogy hol és mekkora fürdőt épít a városban. Az azonban igen valószínű, hogy a gyógyvízben pihenni, gyógyulni vágyók továbbra is neves fürdőhelyeinket fogják látogatni.

Véleménye szerint a Péterffy-vezette város, sikeresebb lehet az előző városvezetésnél? Habár fura kérdés, de mit tanácsolna az új polgármesternek, mi az, amire feltétlenül figyeljen oda, ha nem akar – akár idő előtt – megbukni?

– Péterffy Attila szakértői városvezetést ígért a pécsieknek, jelenleg az intézmények, cégek, pécsiek tapasztalatai alapján azonban sok szempontból komoly színvonalesés látható, a városi cégek gazdálkodásától kezdve a pécsi közterületek gondozottságáig. Tanácsot nem szeretnék adni kéretlenül, főleg nem a sajtón keresztül. Ha valamilyen kérdésben úgy érzi, szüksége van a véleményemre, bármikor megkereshet, az ajtóm nyitva áll mindenki előtt, aki közös otthonunkért a városért és a megyéért szeretne dolgozni.

– A Baranyai Megyei Önkormányzat milyen lépéseket tett meg, hogy segíteni tudjon a járvány ellen harcban?

A koronavírus világjárvány és annak hatásai, ahogy az országot, úgy megyénket is elérte az elmúlt hónapokban. A Baranya Megyei Önkormányzat elnökeként feladatomnak éreztem, hogy segítséget, támogatást nyújtsunk a járvány ellen a frontvonalban küzdőknek, ezért indítottuk útjára a Baranya Segít Programot, melynek keretében a megyében szolgálatot teljesítő mentősöket, polgárőröket támogattuk, intenzív osztályon dolgozókat köszöntöttük. Előbbieknek rendszeresen vittünk kávét, üdítőt, édességet is tartalmazó csomagokat, míg utóbbiak munkáját egészségügyi szájmaszkokkal és fertőtlenítő szerekkel segítettük. Innen is szeretnék külön köszönetet mondani a Baranyai Polgárőröknek, akik önkéntesként a megye kisebb és nagyobb településein egyedül élő időseknek segítettek hónapokon keresztül a napi ügyeik intézésben. Hiszem, hogy az a széleskörű szolidaritás és elismerés, amit a válság napjaiban adott az ország az egészségügyben és a rendfenntartásban dolgozóknak, abból nem csak a mostani időszakban, de még hosszú évekig erőt meríthetnek majd mindannyian szolgálatukhoz.

– Mit gondol, minek köszönhető, hogy olyan szinten nem terjedt el a járvány, mint Európa nyugati felén?

A magyar emberek fegyelmezettségének, és az időben meghozott kormányzati intézkedéseknek is köszönhetően a legrosszabbat elkerültük, hiszen nem robbant be a járvány olyan mértékben, ahogy azt Olaszországban, vagy Spanyolországban láthattuk. A járvány első hulláma lecsengőben van, közel egy hónapja Baranyában is változatlan a fertőzöttek száma, így most kettős feladatunk van, egyrészt felkészülni egy esetleges második hullámra, másrészt a lehető leggyorsabban újraindítani a gazdaságot, megvédeni a munkahelyeket. Baranya megyében néhány hét alatt több mint 300 vállalkozás igényelt, és kapott több száz millió forint értékben munkahelymegtartó kormányzat támogatást. A Gazdaságvédelmi Akcióterv nyújtotta támogatások érdemi segítséget jelentenek a vállalkozásoknak, melynek köszönhetően több ezer baranyai munkahelyet sikerült megvédeni, a cél pedig itt Baranyban is az, hogy annyi munkahelyet hozzunk létre, amennyit a vírus elpusztított.