Szerdán sokfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra, kezdetben a középső országrészben, délután egyre több tájegységünkön megdörrenhet az ég. A déli, délnyugati szél nem lesz erős, de a zivatarokat erős, viharos lökések kísérhetik. Napközben 20-28 fok valószínű.
Nem lesz front térségünkben.

Csütörtökön az ország nyugati részén lehet több napsütés, míg a Dunától keletre és északon többfelé alakulnak ismét záporok, zivatarok. A szél alapvetően mérsékelt lesz, erős, viharos széllökés zivatarok környezetében fordulhat elő. Délután 22-27 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken a Dunántúlon lesz naposabb az idő, keletebbre várható többfelé zápor, zivatar. Szélerősödés zivatarok környezetében lehet. A maximum-hőmérséklet 21-28 fok között alakul.

Hétvégén marad a napos-gomolyfelhős idő, de záporok, zivatarok továbbra is kialakulnak majd a délutáni órákban. A szél csak zivatarok környezetében lehet erős. 26-31 fokos maximumokra van kilátás.

ORVOSMETEOROLÓGIA

Szerdán fronthatás nem érvényesül, azonban a tartósan változékony idő az idősek és a krónikus betegek mellett az egészséges szervezetet is megviseli. Többfelé várható záporok, zivatarok kialakulása, amelyek hatására fülledtté válik a levegő. Az idősek és a légúti megbetegedéssel küzdők körében légszomj és nehézlégzés jelentkezhet. Az asztmások állapota romolhat. Gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás, a fokozottan érzékenyeknél intenzív tünetek is jelentkezhetnek. A napos időszakokban 10 és 16 óra között erős lesz az UV-sugárzás, gondoskodjunk bőrünk védelméről! Erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, vitaminban gazdag ételeket! Figyeljünk oda a folyadékbevitelünkre, igyunk legalább napi 2-3 liter cukor- és alkoholmentes folyadékot!

KÖZLEKEDÉSMETEOROLÓGIA

Szerdán a gyakran megnövekvő gomolyfelhőkből többfelé előfordulhatnak záporok, zivatarok, melyek miatt vizes, csúszós útszakaszokra kell készülni, hevesebb zivatar környezetében hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, vízátfolyások alakulhatnak ki, illetve az erős, viharos széllökések jelentős mértékben csökkenthetik a járművek menetstabilitását. A napos időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. Balesetmentes közlekedést kívánunk!

(Időkép)