Vörös panda, más néven vörös macskamedve: minden állatkertben az egyik legnépszerűbb látványosság. Rá is szorul arra, hogy figyelmet és segítséget kapjon, mert fokozottan veszélyeztetett fajnak számít. Eredeti élőhelyén gyönyörű szörméjéért vadásszák, hogy bundákat meg ecseteket gyártsanak belőle. Mára alig 6000 vörös macskamedve él a világon, ebből összesen 407 Európában. Ha összefogunk, közülük kettő a Pécsi Állatkert lakója lehet!

A Pécsi Állatkert, amely az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) teljes jogú tagja több éve készül a vörös panda befogadására. E különleges, állatkertek közt koordináltan tartott, veszélyeztetett faj egyedeit kizárólag olyan intézmény fogadhatja, amely az EAZA teljes jogú tagja. Ráadásul a tartásnak szigorú feltételei vannak; egyebek között egy mintegy 110 m2-es kifutó építése, ami 2.000.000 forintos ráfordítást igényel.

 „A korábbi szakmai sikereket követően a faj koordinátora engedélyezte, hogy az európai szinten is kis egyedszámú szaporulatból két nőstény példány a Pécsi Állatkertben találjon új otthonra. 

Ők várhatóan Franciaországból érkeznek majd, fiatal 1-2 éves szaporulat.” – nyilatkozta lapunknak Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert igazgatója, a PTE TTK alumnusa. A kis cukiságok fogadásának érdekében emiatt közösségi gyűjtést kezdeményez az intézmény.

A befektetéscélú közösségi finanszírozási kampány augusztus 3-ig várja a támogatásokat, amelyet magánszemélyek és vállalkozások egyaránt támogathatnak. Mai állás szerint mintegy 240.000 Ft van a gyűjtőszámlán.” – mondta el az igazgató.

 A közöségi gyűjtésben adományozni akár 5.000 Forintot is lehet, minden felajánlás számít. 

További részletek: https://tokeportal.hu/pecszoo

Megjegyezzük: a vörös pandáknak az összes PTE-s kabalaállat  örülne. (pte.hu)