A kocsmakvízek Pécsett nagyon népszerű események, a legtöbbjük magas létszámmal működik. A kereslet mellett pedig a kínálat is nagy, aki szeretne, a hétköznap 5 napjából legalább 4-en talál magának egy megfelelő kvízt. Legalábbis így volt ez a koronavírus időszakát megelőzően. A vendéglátóhelyek bezárásával gyakorlatilag ellehetetlenült a kvízestek tartása, az igény irántuk azonban nem szűnt meg. Számos kvízekkel foglalkozó franchise próbált átállni valamilyen online rendszerre, hogy ezt az igényt ki tudják szolgálni, a pécsi kvízmesterek azonban – Tálas János ötlete révén – mást találtak ki: közösen tartottak kvízeket az online térben. Mivel én is a Quizzone pécsi kvízeit vezetem és a közös kvízek tartásában is benne voltam, kicsit a személyes élményeken keresztül tudom elmesélni, hogy mi is történt.

A kvízekre szombat esténként került sor. A kvízmesteri feladatokat java részben öten – Pethes Zoltán (Monday Quiz, MozaIQuiz), Szegedi Ádám (Downtown Quiz), Tálas János, Horváth Róbert (Quiznight) és én (Quizzone) láttuk el, de néha előfordult, hogy valamelyikünk helyett önkéntes alapon egy vendég kvízmester tevékenykedett. A feladat számunkra is kihívás volt: bár Zoli és Ádám minden héten saját maga által összerakott kvízeket használ, a többiek olyan helyen vezetnek (ill. vezettek) kvízeket, ahol Budapestről központilag kapják a feladatsorokat, így a feladatok előállítása számu(n)kra nagyobb kihívást jelentett. Az alapvetésünk szerint mindenki 10 kérdésből álló 10 pontos feladatsort készít, így mindnyájunk feladata ugyanannyit ér a végelszámolásban, az 50 kérdésből álló feladatsort meg időben is elég jól kezelhető. A technikai felelősünk, aki egyszer s mind koordinálta az eseményeket, Ifjabb Tálas János volt, neki köszönhettük, hogy a pontok összeadása és részben a javítás is egy automatikus folyamat lehetett. János e mellett 2 alkalommal a kvízmesteri szerepet is kipróbálta. A kvízek alapvetően általános kérdésekből álltak, de minden hétvégén 1-2 tematikus blokk is bekerült. Ezek között találkozhattunk krimik, híres állatok vagy akár táncdalfesztiválok köré épülő blokkal is, a képrejtvények, valamint a google fordítóval átalakított dalok pedig a kérdéssorok játékosságát növelték.

A kezdeti lelkesedés óriási volt, az első alkalomra közel 20 csapat játékosai jelentkeztek és ezt a 15-20 körüli létszámot egészen a korlátozások mérsékléséig sikerült tartani. Ezt követően azért folyamatos csökkenést tapasztaltunk, de még a múlt heti utolsó alkalom során is 10 csapat részt vett. A csapatok létszámára vonatkozó korlátot ezekre a kvízekre nem állítottunk fel (nem is nagyon lehetett volna ellenőrizni), így páran egyénileg is szerencsét próbáltak, de egyes csapatok akár 8-10 fővel is részt vettek az online eseményeken. A népszerűséget az is mutatja, hogy bár ezek a kvízek alapvetően pécsieknek szóltak (néha tematikus pécsi blokkokat is betettünk), ennek ellenére budapesti és veszprémi csapatok és játékosok is vettek részt az eseményen (sőt, egy nagyváradi kvízkedvelő játékossal is gyakran találkozhattunk, illetve volt, aki Prágából jelentkezett be).

Az első alkalom még elég döcögősre sikerült, a csapatoknak is gondot okozott a Zoom-rendszer használata és mi sem tudtuk mindig megfelelően belőni, hogy mennyi idő kell egy kérdésre. Aztán az idők során egyre olajozottabban kezdett a gépezet működni, ezt mutatja az is, hogy míg a legelső kvízen negyed 12-re lett meg a végeredmény, addig az utolsón 10 óra után pár perccel már eredményt tudtunk hirdetni úgy, hogy nem lett kevesebb kérdés. Az online kvízek legnagyobb hátulütője, hogy nagyon nehéz (sőt, gyakorlatilag lehetetlenség) ellenőrizni, hogy egy csapat igénybe vesz-e Internetes segítséget (amit ugyebár tilos). Ezt leginkább olyan típusú feladatokkal (pl. képes blokkok) próbáltuk kiküszöbölni, ahol jóval nehezebb a google-t alkalmazni, valamint reménykedtünk abban, hogy a gyakorlatilag díjazás nélküli kvízek élményét senki nem akarja csalással tönkretenni.

Az események a tapasztalt házigazdák számára is tudtak újdonsággal szolgálni. „Az én kedvencem az volt az egészben, hogy mindenki elsőre partner volt, a kvízmestereket és a játékosokat is ideértve. Ebből is látszik, hogy mindegy hogyan és hol, de az emberek játszani szeretnének, mi pedig egy szép összefogás keretében biztosítottuk számukra a minőségi szórakozást szombat esténként.” – mondta Pethes Zoltán, a Monday és a MozaIQuizek kvízmestere. Horváth Róbert egy másik érdekességre mutatott rá: a kvízen keresztül lehetett látni a csapatok gondolkodását (már aki a videóját bekapcsolva hagyta) az első bizonytalan pillanatoktól egészen addig, amíg eljutnak a helyes megoldásokig. Számára ez nagy élmény volt. Szegedi Ádámot, a Downtown Quizek vezetőjét nem lepte meg, hogy a kvízmesterek hamar megtalálták a közös hangot, hiszen voltak már közös kvízes események, viszont azt nagyon pozitívnak értékelte, hogy a csapatok már a második fordulóban alkalmazkodtak a változó helyzethez és olajozottan léptek be, illetve némították le magukat automatikusan.

A korlátozások enyhítésével az online kvízeket nem tartjuk tovább, ezeknek az eseményeknek az igazi hangulata azért mégiscsak az éttermekben, kocsmákban van meg, és persze a társaság is hiányzik már mindenkinek. És bár reménykedünk abban, hogy újabb veszélyhelyzetet nem kell átélnünk, most már tudjuk, hogy ha mégis, akkor is gondoskodni tudunk a város kvíz-igényének kielégítéséről.

A jövő héttől egyébként ismételten felélénkül a városi kvíz élet. A Vödör Quiz már ezen a héten megkezdte a működését, de hétfőn MozaIQuiz, kedden pedig a Downtown Quiz várja az érdeklődőket! Szerdán pedig a Quizzone is újraindítja a bajnokságát, ideiglenesen szintén a Downtownban, mivel az esemény korábbi helyszíne, a Neked Csak Szofi végleg bezárt, de reméljük, minél előbb sikerül állandó helyszínt találni. Amennyiben a pécsi kvízek újraindulásáról szeretnétek további információkat, nézzétek meg a kvízes facebook-adatlapjait:

Monday Quiz (Pethes Zoltán) – https://www.facebook.com/groups/mondayquiz/

MozaIQuiz (Pethes Zoltán) – https://www.facebook.com/groups/mozaiquiz/

Downtown Quiz (Szegedi Ádám) – https://www.facebook.com/downtownpecs/; https://www.facebook.com/groups/876360055852216/

Quizzone (Szabó András) – https://www.facebook.com/quizzone.hu/; https://www.facebook.com/groups/140296666590680/

Quiznight (Khín Tamás és Horváth Róbert) –  https://www.facebook.com/quiznight.hu/; https://www.facebook.com/groups/quiznightpecs/

Vödör Quiz (Köő Norbert) – https://www.facebook.com/groups/403083096913362/

Movie Quiz (Dömötör Márk) – https://www.facebook.com/kishazkavezo/

We Create Memories – Cooltour Quiz (Vági Márton) – https://www.facebook.com/wecreatememoriespecs/

Mindenről egyben (Pécsi Kvízrejárók oldala): https://www.facebook.com/P%C3%A9csi-kv%C3%ADzrej%C3%A1r%C3%B3k-oldala-537480296589062/