2020-ban augusztus 22-én érjük el a Túlfogyasztás Világnapját (vagyis az Ökológiai Túllövés Napját), több mint három héttel később, mint 2019-ben. Ebben a hosszú évek óta nem tapasztalt visszaesésben természetesen igen nagy szerepet játszik a koronavírus okozta gazdasági visszaesés.

Szőllőssy Anita cikke

Minden évben elérjük azt a napot, amikor az emberiség „felhasználja” a Föld éves erőforrásait, 1970 óta ez rendszerint korábban történik, mint hogy véget érne az év. A Global Footprint Network június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon tette közzé az idei Túlfogyasztás Világnapjának időpontját, amit 2020-ban augusztus 22-én, a tavalyi július 29-hez viszonyítva három héttel később érünk el.

Tudta?
A túlfogyasztás/túllövés napja azt az időpontot mutatja meg, amikor az emberiség igénye a természeti erőforrásokra és szolgáltatásokra meghaladja azt, amit a Föld regenerálni képes egy adott évben.
Számítás:
(a Föld biokapacitása / az emberiség ökológiai lábnyoma) x 366 = Ökológiai Túllövés Napja

Ez 9,3 százalékos visszaesést jelent, ami példa nélküli, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ez az időpont még mindig több hónappal megelőzi az év végét. Ez azt jelenti, hogy az emberiség az idei évben 1,6 földnyi erőforrást fog felhasználni.

A koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében tett erőfeszítések, mint a karantén és a világgazdaság lelassulása, az emberiség ökológiai lábnyomát is csökkentette, így járult hozzá a túlfogyasztás napjának eltolásához is. A lábnyom csökkenését elsősorban a fakitermelés ütemében, illetve a fosszilis tüzelőanyagok égetése során keletkező szén-dioxid kibocsátásban beállt visszaesés okozza.

A Global Footprint Network rámutat, hogy az erőforrások felhasználásában tapasztalható hosszú ideje tartó növekvő trend rövid időn belül változtatható, ahogy azt az idei év eredményei is alátámasztják. Így, amikor kilépünk a járványhelyzet következtében kialakult válságból és gazdaságunk újjáépítésére fókuszálunk, akkor a döntéshozóknak a hosszútávú stratégiák kialakításakor lehetőségként kell tekinteniük az idei év adataira.

Természetesen nem szabad azt sem elfelejtenünk, hogy a mindenki számára élhető bolygó kialakítását gondos tervezéssel és nem katasztrófák útján kell elérnünk.

Források:
https://www.overshootday.org/newsroom/press-release-june-2020-english/
https://www.overshootday.org/newsroom/past-earth-overshoot-days/