Június 30-ával visszahívta a Pécsi Tudományegyetem kancellári posztjáról Jenei Zoltánt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, értesült a hírről nem hivatalos forrásból a Szabad Pécs.

A döntés okát egyelőre nem tudni, egyelőre sem a minisztérium, sem az egyetem nem szólalt meg az ügyben, annyi biztos, hogy Jenei Zoltán legkésőbb szeptemberben távozik a posztjáról, de egyes források szerint könnyen lehet, hogy már e hónap végén bekövetkezik a távozása.

A közgazdász végzettségű Jenei Zoltán korábban főrendőr, dandártábornok is volt, Somogy megyei rendőr-főkapitányként is dolgozott, és az egyik első kancellár volt, akit a II. Orbán-kormány idején kineveztek egy nagy egyetem gazdasági irányítójának.

És mint ilyen pozíciót, a kancellárit az egyetemi közegben sokan nem csupán szakmai, hanem politikai pozíciónak is gondoltak, amellyel a kormány egy fontos nagy terület (ahol ráadásul a pénz mozog) irányítójának a kinevezését felügyelheti, és így a hagyományos rektori pozíció gyengül. Mindez azt követően történt, hogy a közvélemény botrányként élte meg, hogy a papíron autonóm egyetemek rektoraiank kinevezésébe a politika is beleszólt.

Nem beszélve arról, hogy Jenei Zoltán már a második kancellári ciklusát tölti. Az ő kancellári megbízatását 2017-ben hosszabbították meg, 2022-ig, vagyis idő előtt hívta vissza székéből Palkovics-miniszter. – számol be róla a szabadpecs.hu

Egyelőre kérdéses, hogy ki lesz Jenei utódja ahogy az is, hogy miért kell ennyire hirtelen távoznia a pozíciójából a PTE kancellárjának.