A legtöbb családban esténként a hidegvacsora a leggyakoribb. Ugyanakkor, ha az ember csak néhány percet rászán, akkor a hagyományos és néha már unalomig fogyasztott bolti vajak, májkrémek helyett valódi alternatívákat tud készíteni. Ezekből mutatok be ma néhányat.

Zöldborsó krém

A zöldborsó egy nagyon hálás alapanyag, egyszerű elkészíteni, nem igényel sok időt, és már az alap íze is a legtöbbek számára kedvelt. Az első ajánlatom egy nagyon egyszerű borsókrém, melynek elkészítése senkinek sem fog gondot okozni és nem tartalmaz semmilyen állati eredetű alapanyagot, tehát vegán olvasóink is fogyaszthatják.

A borsót sós-babéros vízben megfőzzük (fagyasztott borsót elég olvasztani, bár szerintem ez frissel az igazi), majd hozzáadunk egy kis sót, és összeturmixoljuk. És igazából ennyi az egész, ugyanis a borsó édeskés íze egy kevés sóval fűszerezve nem is kíván különösebben mást. Ez persze nem jelenti azt, hogy tilos bármit hozzátenni, aki szereti, tehet hozzá némi fokhagymát, esetleg egy kis mustárt (bár azzal vigyázni kell, mert könnyen elnyomhatja a borsó ízét), de a bazsalikom is illik az ételhez, aki meg szereti a szokványostól eltérő fűszerezést, az mentalevéllel is kipróbálhatja.

Padlizsánkrém

A sült padlizsán belseje könnyen eltávolítható és krémekhez is felhasználható

Még mindig maradunk a vegán krémeknél. A padlizsán már valamivel megosztóbb étel, mint a zöldborsó, de sokan vannak, akik esküsznek rá. És bár az elkészítése egy fokkal macerásabb és több időt vesz igénybe, mint az előző recept, de az élmény kedvéért megéri.

Hozzávalók:

  • 50 dkg padlizsán
  • 0.5 citrom leve
  • 1 nagy vagy 2 kisebb vöröshagyma

A padlizsánt kettévágjuk, majd a héjával felfelé, 200 fokos sütőben megsütjük. Ezután a héjából kikaparjuk a padlizsán húsát, majd hozzáadjuk a többi összetevőt (hagymát apróra vágva), sózzuk, borsozzuk, teszünk bele némi fokhagymát, az egészet jól összekeverjük és már kész is. A fűszerekkel itt is lehet variálni, van, aki majonézesen szereti a padlizsánkrémet, mások olívaolajat használnak hozzá, de van, aki görög joghurttal, illetőleg szárított paradicsommal is szívesen készíti. A határt csak a szakács ízlése és kreativitása szablya meg.

Körözött:

Egy könnyen, pár perc alatt elkészíthető feltét, ami ugyanúgy tökéletes pirítóshoz, mint friss kenyérhez. Fogyasztható zöldségekkel, felvágotthoz, de magában is tökéletes.

Hozzávalók:

– 25 dkg juhtúró (vagy tehéntúró és juhtúró vegyesen)

– só, bor, pirospaprika

– 1 csokor snidling

– 1 sárga paprika

– 1 teáskanál mustár

– tejföl (ha túl kemény a túró)

A túrót összekeverjük. Ha szükséges, tegyünk hozzá egy kis tejfölt, hogy lágyabb legyen. Hozzá keverjük az apróra vágott paprikát, snidlinget, pirospaprikát, mustárt, majd az egészet fűszerezzük. Fogyasztás előtt hűtőbe pihentessük, hogy az ízek összeérjenek. A snidling funkcióját akár vöröshagymával is lehet pótolni (jó, a színe nem olyan), viszont ezesetben a mennyiségre figyeljünk! Jó étvágyat!

Remélem tetszett a cikk és kipróbáljátok ezt a pár egyszerű receptet. Jövő héten folytatjuk, de akkor már húsfélék és tojás is szerepelni fognak az alapanyagok között.

Van recepted, amit szívesen megosztanál velünk? Írd meg az info@bahir.hu e-mail címre!