Az Energiaklub szerint elavult a kormány még januárban nyilvánosságra hozott energia és klímaterve, a héten publikáltak egy értékelést a dokumentumról. A Nemzeti Energia- és Klímatervben a kormány azt írta: 1990-hez képest 40 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra, azonban ennek a nagyrésze már megtörtént, így csak 2017-hez képest kell csökkenie a számoknak, és csupán 12 százalékkal.

Munkácsy Béla, az Energiaklub szakértője szerint a kormány stratégiájából hiányzik a környezeti fenntarthatóság szempontja – írta a 444. A kormány szerint 2017 és 2030 között várhatóan 15 százalékkal fog nőni az energiafelhasználás, a légi közlekedésben, közúti áruszállításban pedig 60 százalékos növekedéssel számolnak az elkövetkezendő tíz évben. Az Energiaklub kiemelte: muszáj lenne visszaszorítani az energiafogyasztást. 

A kormány főleg csak napelemeket használna a villamosenergia-szektorban, és továbbra is szinte teljesen kizárják a szélerőművek lehetőségét. Az Energiaklub másik szakértője, Magyar László úgy véli:

az adatok nem igazolják, hogy ne lehetne jól használni a szélerőműveket a Kárpát-medencében. A szakértő szerint nem kellene teljesen kizárni a szélerőműveket. 

Az LMP petíciót indított, hogy a kormány oldja fel a szélturbinák telepítését ellehetetlenítő szabályozást. „A jövő a megújuló energiaforrásoké, mert olcsón és hazai forrásból termelnek tiszta áramot. Az Orbán-kormány viszont betiltotta az új szélerőműveket, amire semmilyen épkézláb indokot nem tud felhozni. Tévhit, hogy Magyarországon nem fúj a szél. 100-150 méter magasan, ahol a turbinák lapátjai vannak, sokkal állandóbb és erősebb szelek fújnak, mint amit a felszín közelében megszoktunk, így a korszerű erőművekkel az ország egész területén gazdaságos a termelés” – fogalmaztak. 

Korábban megírtuk, hogy az LMP több országos konzultációt is hirdetett. Kendernay János az LMP társelnöke online sajtótájékoztatóján elmondta a zöld fordulathoz vezető javaslataikat: szerintük szükség lenne egy épület energetikai alapra, szélerőművek telepítésére, a Paks II. beruházás azonnali leállítására, a glifozát nevű mezőgazdaságban használt mérgező anyag betiltására, és a kormány munkáját segítő fenntarthatósági klímaügyi minisztérium megalakítására