Hohn Krisztina, az LMP parlamenti frakciójának képviselője online sajtótájékoztatóján bejelentette: pártja benyújtott egy tövényjavaslatot, amiben kérik a kormányt, hogy emeljék meg a közmunkások bérét. 

Hohn Krisztina elmondta: a kormány annak idején azért döntött úgy, hogy legyen különbség a minimálbér és a közmunkások bére között, hogy arra ösztönözzék a közmunkásokat: helyezkedjenek el a munkaerőpiacon. Emlékeztetett rá: akkoriban a minimálbér körülbelül 70 százalékát kapták a közmunkások, de azóta ez 50 százalékra csökkent. 

Akik ebből élnek már évek óta, azoknak az életén látszik, hogy rendkívül komoly problémákkal küzdenek” – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Hangsúlyozta, sokaknak már nem csupán az okozhat problémát, hogy fizessék a rezsit, hanem az is, hogy miből vásároljanak maguknak élelmiszert. Rámutatott: a járvány után nagyon sok munkahely megszűnt, így most még kevésbé tudnak elhelyezkedni a közmunkások a munkaerőpiacon. Az LMP-s javaslatban azt kérték:

legalább a minimálbér 70 százaléka legyen a közmunkás minimálbér, és a garantált bérminimum 70 százaléka legyen a garantált közmunkás minimálbér.

Hohn Krisztina szerint bár eddig csökkent a közmunkások száma, a járvány miatt növekedés várható.

„NEM LEHET AZT TOVÁBB TŰRNI, HOGY EGYRE NAGYOBB LEGYEN A TÁRSADALOMBAN A SZOCIÁLIS SZÉTSZAKADÁS. EZT MEG KELL AKADÁLYOZNI, MEG KELL ÁLLÍTANI, ÉS SENKIT SEM HAGYHATUNK AZ ÚT SZÉLÉN”

– fogalmazott.