A mai rohanó világban, amikor minden szinte csak a munkáról szól jóleső érzés lehet néhány percet magunkkal is foglalkozni, egy kicsit kiszakadni a mindennapok monotonitásából, a szürke taposómalmos hétköznapokból. Sokszor és sok helyütt halljuk, hogy mennyire nagyon fontos az énidő, ez pedig – pláne a karantén utáni – stresszel átitatott életünk során fokozottan fontos. A stressz levezetése kapcsán a modern lehetőségek tárháza kvázi kimeríthetetlen, ilyen remek alternatíva lehet példának okán a masszázs is, ami bár egyáltalán nem újkeletű fogalom, de térhódítása a 20-21. századra tehető. A svédmasszázsról és annak jótékony hatásairól Keresztes Mónika masszőrrel beszélgettünk.

Mónika lapunknak elmesélte, hogy miként lépett be az életébe a masszázs, mi volt a motivációja arra, hogy elinduljon ezen a pályán.

„Gyakorlatilag a nagymamám volt rám hatással, aki annak idején talpmasszőrhöz járt, amikor pedig kicsi voltam, akkor ő is mindig masszírozott, ha fájt valamim, ezt pedig már akkor is nagyon érdekesnek találtam. Így egyértelműen elmondható, hogy ő inspirált abban, hogy elinduljak ezen az úton. Ő már nincs köztünk, de biztosan nagyon büszke lenne rám, hogy segítek az emberek testi lelki gondjain. Bár több végzettségem is van, úgy érzem meg kellett érnem ehhez a hivatáshoz.”

Amellett, hogy Mónikát nagyon inspirálta a mamája is, elárulta, hogy néhány éve elkezdett a spiritualitás irányába fordulni, elmondta, hogy nagyon érdeklik, a lelki eredetű dolgok. Véleménye szerint a masszázs „testi lelki megújulás az emberek számára” emellett pedig beszélt az érintés erejéről is, ami talán ennek a szakmának az alfája és omegája.

„Talán épp ezért döntöttem e mellett a szakma mellett, mert egyébként vendéglátásban is dolgoztam, ahol szintén emberekkel kell foglalkozni, csak nyilván egy egész más aspektusból, illetve fényképeztem is korábban.”

A svédmasszázs tehát négy éve lépett be az életébe, elmondása szerint pedig imádja, amit csinál. A svédmasszázsról alapvetően azt érdemes tudni, hogy ez a legelterjedtebb nyugati masszázsfajta, melynek során a masszőr simító, dörzsölő, rezegtető és gyúró mozdulatokkal frissíti fel a szervezetet. A masszázs fizikai, illetve neurohormonális hatása pedig elősegíti az esetleges betegségek javulását. A svédmasszázs kiválóan csökkenti a fájdalmat, például a fejfájást, de megakadályozhatja a nem használt izmok sorvadását, enyhítheti az álmatlanságot, azonban mindenekelőtt elősegíti a relaxációt és a csökkenti a stressz hatását.

Ha pedig már a stressznél tartunk Mónika abba is beavatott bennünket, hogy véleménye szerint ez egy rendkívül nyugodt munka, pláne a vendéglátás után, az pedig külön öröm, hogy saját maga tudja beosztani az idejét. Emellett arról is szót ejtett, hogy a vendégeivel egy kölcsönös bizalmon alapúló kapcsolat jött létre, ami még inkább lehetőséget biztosít a „pácienseknek” arra, hogy nyugodt körülmények között tudjanak lazítani.

„Baráti kapcsolatokat is ki tudtam alakítani illetve nagyon sok érdekes es jó embert megismertem, akik mind-mind hozzá tettek ahhoz, aki ma vagyok.”

Mónika mesélt a svédmasszázs élettani hatásairól, elmondta, hogy ez a kezelés az egyik legismertebb masszázsok közé tartozik, ami gyakorlatilag az egész testre kiterjed, az izmok, inak és ízületek átmasszírozására irányul. Emellett elősegíti a mozgásfunkciók helyes működését, ellazítja a fájdalmasan feszülő, görcsös izmokat.   

„Általánosságban elmondható, hogy kihat a masszázs a stresszoldásra, javítja a bőr és a vérkeringés állapotát, az emésztést is serkenti, fokozza a teljesítőképességet, javítja az izmok állapotát, de ehhez persze hozzátartozik, hogy akkor használ a masszázs ha valaki rendszerességgel jár.”

A svédmasszázs mellett Mónika többféle alternatívával várja vendégeit, így szolgáltatásai között megtalálható, az arcmasszázs, – ami inkább kicsit kozmetikai jellegű – ami az arc izmait feszesíti és nagyon kellemes érzés, de be lehet hozzá jelentkezni csokimasszázsra – ami mennyei csoki illatnak köszönhetően és a finom mozdulatoknak hála lélekre ható – , mézes masszázsra – ami méregtelenítő, immunerősítő – , frissítő talpmasszázsra, – fáradt lábaknak, indiai fejmasszázsra, – ami a migrén kezelésére kiváló – anti celluit masszázsra, illetve köpölyözésre, de elmondása szerint egyértelműen a svédmasszázs a legnépszerűbb mind közül.

Mónika beszélt arról is, hogy betegen, lázasan, akut gyulladások, fertőző bőrbetegségek, daganatos betegségek, magas vérnyomás, vérérzékenység esetén, csontritkulás esetén nem javasolt masszíroztatni. A svédmasszázs kapcsán pedig fontos tudni, hogy a különböző masszázsolajok és krémek használatával tudjuk fokozni a hatást! Az aloe vera olaj fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő, emellett hidratáló, bőrvédő, feszesítő és sejtmegújító hatású. A szőlőmagolaj segít a bőr nedvességtartalmának megőrzésében, biztosítja a rugalmasságát és feszességét, regenerálja a kollagén szöveteket. A kellemesen finom-fanyar citromfűnek már az illatától megnyugszik vendég, a mindennapi stressz pedig a masszázs végére úgy elillan, mintha soha nem is lett volna.

Éles szakmai váltás

Keresztes Mónika masszőr korábban Siklóson dolgozott, majd Kozármislenyben várta a vendégeit, a masszázs számára egy erős váltás volt, hiszen korábban egészen más munkakörben dolgozott, ám egy nyugodtabb munkakörnyezetet szeretett volna teremteni magának, az pedig nagyon fontos volt a számára, hogy adni tudjon valamit az embereknek. Szolgáltatásaival jelenleg Pécsett várja mostani és leendő vendégeit. Mónika munkájáról és a masszázs típusokról többet még többet tudhattok meg a Facebook oldalát böngészve.