Amikor az élet kvázi a rendes kerékvágásban halad, akkor a statisztikai adatok szerint minden harmadi nőt bántalmaz a partnere vagy éppen valamelyik családtagja. Átlagosan napi szinten száz nőt gyilkol meg az egyik ismerőse. A karantén ideje alatt azonban drámaian megugrott a családon belüli erőszakok száma. Vannak olyan európai országok, ahol a bántalmazás a harmadával növekedett.

A koronavírus-járvány ideje alatt alkalmazott kijárási korlátozások idején egyértelműen megnőtt a családon belüli erőszakok aránya, hívta fel erre a figyelmet az ENSZ nőkkel és nemek közti egyenlőséggel foglalkozó szervezete – számolt be róla még áprilisban az Index. Ezzel kapcsolatban már akkor számszerűsíthető adatok álltak a rendelkezésre. Elmondták, hogy a Föld lakosságának nagyjából a fele volt valamilyen kijárási korlátozás hatálya alatt, ez a rendkívüli helyzet pedig rengeteg feszültség táptalaja volt. A bántalmazott nőknek pedig a bezártság miatt sokkal kevesebb lehetőségük van arra, hogy segítséget kérjenek, némely ország lakói számára pedig elérhetetlen az online segítségkérés lehetősége is.

Franciországban péládul a március 17-i lezárások után drasztikusan, 30 százalékkal nőttek meg a családo belüi erőszakkal kapcsolatos esetek. Emellett pedig a ciprusi segélyvonalakat 30, míg a szingapúrit 33 százalékkal többen tárcsázták. Kanadában, Németországban, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban a kormányzati szervek, a nőjogi aktivisták és a civil szervezetek részéről egyre több jelentés érkezett a válság ideje alatt fellépő családon belüli erőszakról, illetve a sürgősségi menedékhely iránti igényről – számolt be róla az Index.

Magyarországon is jóval több esetet jelentettek a karantén ideje alatt: a G7 adatai szerint bár idén márciusban a az elkövetett bűncselekmények száma az előző évihez képest csökkent, ez nem mondható el a családon belüli erőszakról, ugyanis ez a vizsgált időszakban – tehát a karantén idején – kimagasló volt. Márciusban ugyanis 50 kapcsolati erőszak került a rendőrség látókörébe. (Itt fontos megjegyezni, hogy a nyilvánosságra került esetek száma minden becslés szerint csak töredéke a valóságnak.) – írja a HVG.

A becslések szerint ma Magyarországon nagyjából 220 ezer nő él olyan kapcsolatban, ahol a partnere fizikai értelemben is bántalmazza, heti szinten pedig átlagosan öt nő hal meg jelenlegi vagy volt párja keze által.

Magyarországon egyébként jelenleg 316 férőhely van a menekülő nők számára, a krízisközpontokok száma 20, titkos menedékházból pedig 8 üzemel. Szakemberek véleménye szerint azonban a 220 ezer érintetthez képest ez nagyon kevés.