Rendszeresen előkerülő téma egy pécsi fürdő építése az aktuális önkormányzati illetve országgyűlési választás alkalmával, vagy a nyári szezon kezdetén. Egyértelmű vágya a pécsieknek, hogy legyen egy olyan modern fürdő a városban, ahova kényelmesen el tudnak menni kikapcsolódni, ne kelljen több kilométert utazniuk ehhez.

Egy esetleges pécsi aquapark megépülésének lehetőségeiről már korábban is írtunk, illetve előző podcast adásunkban is fejtegettük a témát.

Dr. Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő megosztott egy videót Facebook oldalán, amiben elmondta: „az orfűi Aquapark megnyitása is kérdéses és most, hogy Pécs önkormányzata illetve polgármestere kifejezetten (…) közbelépett abban az ügyben, hogy nyithassák meg ezt a Aquaparkot a pécsieknek.”- mondta el a képviselő, Péterffy Attila sajtóközleményére hivatkozva, amiben a polgármester kiállt az orfűi Aquapark mellet.

Sikertelen pécsi fürdőprojekt avagy a bebukott Aquapark

📢 Sajnos egyértelművé vált, hogy a kormánynak és a jelenlegi városvezetésnek a kampányígéretek ellenére nem fontos, hogy Pécsen belátható időn belül legyen élményfürdő. A Fidesz és Orbán Viktor már több éve hitegeti a pécsieket, amiből eddig semmit sem láttunk. A jelenlegi polgármester Péterffy Attila pedig az orfűi Aquapark mellett lobbizik.Pedig a pécsiek MEGÉRDEMLIK, hogy legyen egy megfelelő színvonalú fürdőjük. Vissza kell szereznünk a Balokányt, mert az a miénk❗️

Közzétette: Dr. Kóbor József – 2020. június 16., kedd

„Ezért most felmerül, hogy nekünk a saját uszodánkkal vagy Aquaparkunkkal is foglalkozni kéne és ismét fel kell vetnünk azt, hogy ez hol legyen.”- teszi fel a kérdést Kóbor.

„Nagyon sok minden szól amellett, hogy ezt az igen csak szomorú látványt nyújtó egykori Balokányt kellene újra éleszteni.”- mondta el a képviselő.

Valóban rendkívül rossz állapotban van az egykori Balokány fürdő, de ez nem volt mindig így.

1853-ban vette kezdetét a fürdő építése, Engel Adolf pécsi gyáros és nagybirtokos megbízásából a Balokány-tó mellett. Az eleinte fából készült medencéket 1886-ban felváltották a korszerű téglából és cementből épült, sokkal strapabíróbb medencék. Ezzel együtt a környék parkosítása is megkezdődött.

1933-ra érte el a fürdő a ma is ismert formáját, ekkor Népfürdő néven üzemelt tovább, amit 1939-ben átneveztek Városi Fürdőre.

Ezek után a strand az 1970-es és ’80-as. években élte fénykorát, állapota azóta csak rohamosan romlott. 1994-ben az ÁNTSZ megvonta az engedélyét, így azóta rohamos pusztulásnak indult a régen közkedvelt fürdőhely.

A szellemvárosok blog videójában láthatjuk a dicső múltját és az elkeserítő jelenjét a Balokány fürdőnek.

A terület kálváriája itt sajnos még koránt sem ért véget. 2007-ben az önkormányzati tulajdonú Pécsi Fürdő Kft. eladta a Balokány strandot 60 millió forintért az Aquaprofit Zrt.-nek. Ezután sokáig szó volt egy wellness és konferencia hotel megépítéséről, amiből a mai napig nem valósült még meg semmit.

Az építészfórum oldalán Karlovecz Ádám által megálmodott új és modern fürdő terveit láthatjuk.

A Balokány fürdő sajnos jelenleg egy régóta tátongó seb Pécsen, ami nem úgy tűnik, hogy egyhamar be fog gyógyulni.

kiemelt kép: Talabér Ádám