Tegnap sajtótájékoztató keretében jelentette be a Szentlőrinc SE labdarúgó-csapat vezetősége, hogy vállalják az NB II-ben való indulást, amivel először kerülnének ilyen magasságokba. Az indulás azonban még nem biztos, az MLSZ döntésén múlik minden. A Péccsel együtt így két baranyai csapat is küzdhetne az első osztályért.

A koronavírus következtében félbeszakadt magyar bajnokságok közül egyedül az első osztályú küzdelmeket folytatták, a Magyar Labdarúgó Szövetség a másodosztálytól lefelé lezárta a küzdelmeket, de kiesők és feljutók ugyanúgy lesznek. Az MLSZ még nem adott ki hivatalos állásfoglalást arról, hogy mely csapatok juthatnak fel a másodosztályba, miután az ehhez elengedhetetlen licensszel több csapat is rendelkezik, ugyanakkor például a Nyugati Csoportban élen záró Érd biztosan nem vállalja az indulást. A keleti első debreceni DEAC és a Közép Csoportban bajnok Pécs egyaránt szeretne elindulni, viszont az Érd helyére mindenképp kell még egy csapat, ez lehet a Szentlőrinc.

A szövetség várhatóan a három NB III-as csoport legjobb, nem automatikusan feljutó csapatát fogja felkérni az indulásra. A második helyen záró csapatok közül a 44 pontos Szentlőrinc a legjobb, így a csapatnál erősen bíznak abban, hogy feljuthatnak a másodosztályba, ami történelmi siker lenne a város futballéletében, ráadásul nem maradnánk Baranya megyei rangadó nélkül sem, hiszen a Pécs is ott lesz az indulók között.

Tudta?
A szentlőrinci futballcsapatot 1912-ben alapították Szentlőrinci Vasutas SE néven, azóta négyszer esett át névváltozáson, 2010 óta használja a Szentlőrinci Sportegyesület elnevezést. Az elmúlt 118 év során a klub végigjárta szinte az összes megyei osztályt, majd a 2000-es évek elejétől kezdve stabil NB III-as csapatnak mondható, négyszer is megnyerte a bajnokságot, eddig azonban nem vállalta a másodosztályú megmérettetést.

A bama.hu beszámolója alapján Kovácsevics Csaba szakosztályvezető a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a lehetőségeik ugyan messze vannak a konkurenciától és vannak a szereplésnek veszélyei, de elég stabilnak látja az egyesületet, hogy saját útját továbbjárva, a fiatalokra támaszkodva kivívják a bennmaradást a másodosztályban. „Az egyesület vezetőségének néhány álmatlan éjszakát okozott, hogy éljünk-e vagy sem a szereplésünknek köszönhető lehetőséggel. Biztosan jut majd a pofonokból, de egy ilyen lehetőség mellett nem szabad elmenni. Rengeteg feladat és munka lesz, de meg tudjuk oldani” – mondta Kovácsevics.

Keczeli Jenő klubelnök a stadion helyzetéről ejtett szót: 600 fős lelátó, vendégszektor, pályafűtés, parkoló, vízelvezető-rendszer és tv-közvetítésre alkalmas világításra mindenképp szükség van, de az öltözőkkel kapcsolatos előírásoknak is meg kell még felelni. Ez várhatóan időbe fog telni, így egy esetleges kedvező MLSZ-döntés után sem biztos, hogy a bajnokság elején saját otthonában fogadhatja ellenfeleit a Szentlőrinc.

Koltai Péter, Szentlőrinc polgármestere mindezekhez hozzátette, hogy nemcsak a klub, hanem a város számára is nagy öröm ez az eredmény, és igyekeznek minden lehetőséget megragadni, ha a csapat támogatásáról van szó. Nagy Csaba országgyűlési képviselő pedig a fiatalok képzését emelte ki, hiszen a keret átlagéletkora jelenleg mindössze 21.4 év.

Fekete Tivadar szakmai igazgató befejezésül beszélt a klub szakmai döntéseiről is. A csapat továbbra is a fiatalokra szeretne építeni, illetve új edzőt is keresnek, olyan embert szeretnének a csapat élére, aki kötődik Baranya megyéhez. Lóczi István eddigi vezetőedzőre is számítanak, a szakember az utánpótlásban fog elhelyezkedni.

Kép forrása: Szentlőrinc SE Facebook-oldal