A vádlott és védője fellebbezése folytán eljáró Pécsi Törvényszék a napokban – tanácsülésen – meghozott ítéletével a Pécsi Járásbíróság 2020. január 16. napján kelt ítéletét – amellyel B. A. vádlottat hivatalos személy elleni erőszak bűntette és közúti veszélyeztetés bűntette miatt 1 év 6 hónap, végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett börtönre és 2 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte – megváltoztatta: a kiszabott szabadságvesztés és a próbaidő tartamát 1-1 évre, a közúti járművezetéstől eltiltás tartamát 2 évre enyhítette. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

A bíróság által megállapított tényállás lényege szerint a sértett férfi és társa közterület-felügyelőként dolgoznak, szolgálatuk során egyenruhát viselnek. A közterület-felügyelők 2018. február 9-én Pécsett, a belváros egyik behajtásiengedély-köteles kereszteződésében ellenőrizték az engedélyek érvényességét.

A vádlott egy általa használt – de más személy tulajdonában álló – személygépkocsival, a délelőtti órákban az ellenőrzött terület felé közlekedett, ennek során a sértett karjelzéssel megállásra szólította fel. A vádlott a gépkocsival a jelzés ellenére nem állt meg, hanem gázt adva tovább hajtott, melynek következtében az intézkedés közben lévő közterület-felügyelőnek a gépkocsi elől el kellett ugrania. A sértett emiatt egyensúlyi helyzetéből kibillent, a jobb könyökével megtámaszkodott a gépkocsi szélvédőjén, ezután ellökte magát a gépkocsitól, majd a vádlott tovább hajtott. A sértett és társa a gépkocsi után futottak, de nem érték utol.

A vádlott magatartásával a sértett életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki.

Az ítélet jogerős.