Keresztes László Lóránt az LMP pécsi országgyűlési képviselője és frakcióvezetője kedden több Pécset és Baranyát érintő zöld témában is felszólalt. Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárt kérte, találjanak megoldást arra, hogy a biomassza alapú távhővel fűtött pécsi lakások is részesülhessenek az Otthon Melege Program keretén belül a lakáskorszerűsítési támogatásból.

Keresztes emlékeztette az államtitkárt, már korábban is jelezte, hogy a biomassza alapú távhővel fűtött lakások kimaradnak az Otthon Melege Programból, mivel a pályázat során a megtakarítható CO2 éves mennyiségét veszik alapul. A 410/2012. (XII. 28.) Korm. rendelet 5. számú melléklete szerint a tiszta biomassza tüzelőanyagokat nulla kibocsátási tényezővel kell figyelembe venni, így Pécs valamennyi távhővel fűtött lakása kimarad a támogatásból. Ez egy régóta fennálló probléma ezért szükséges a jelenlegi jogi környezet és egyes jogszabályok módosítása.

A képviselő kiemelte, annak ellenére, hogy papíron a biomassza alapú távfűtés esetében nem lehetséges a károsanyag kibocsátás csökkentése, rendkívül fontos lenne elérni, hogy az érintett pécsi lakásokban élők is pályázhassanak az Otthon Melege Program keretén belül a nyílászáró cserére és épületkorszerűsítésre. Ezzel a felhasznált energiamennyiséget, valamint az egyes lakások ökológiai lábnyomát lehetne mérsékelni, ami klímaváltozás elleni harc szempontjából fontos, illetve sok pécsi családnak csökkenhetne így a fűtési költsége is.

Kaderják államtitkár azt ígérte, hogy Keresztes képviselővel történő személyes egyeztetést követően megkezdheti a kormány a probléma megoldását, amely már hosszú évek óta sújtja a pécsi lakásokat.