A pécsi Fidesz 2019 őszén megsemmisítő vereséget szenvedett a városban, tíz év után váltották le őket a pécsi lakosok. A kormánypárt helyi szervezete azonban nem omlott össze, sokkal inkább megújult. A megújulás egyik legismertebb szereplője Barkóczi Csaba, aki legutóbb a 6-os út menti gumihegy eltüntetésében játszott fontos szerepet. Megkeresésünkre a Fideszes képviselő elmondta, hogy készek a konstruktív ellenzéki munkára, tanultak a tavaly őszi fiaskóból és készek újra megvívni a mérkőzést a baloldallal.

– Első kérdésem az Érbányász utcai gumihegyre vonatkozik. Miként, és hogyan sikerült elérnie, hogy eltűnjön onnan a gumihegy?

– Állampolgári megkeresést követően látogattunk el Kovácstelepre Musch Zoltánnal, aki településvédőként tevékenykedik az érintett városrészben. Meglepetésünkre legalább ötven lakó várt bennünket az utcában lévő játszótéren, látogatásunk spontán lakossági fórummá alakult át. Meghallgattuk a lakók panaszait a MÁV területén lévő gumihalomban elszaporodó rágcsálókról, szúnyogokról, a környéken terjengő rettenetes gumibűzről, valamint a félelmeiket a jelenség miatti tűz- és balesetveszélyről. Péterffy Attila polgármester helyben megválasztott képviselőjét, Ágoston Andreát, a kampány óta nem látták a környéken.

Úgy gondoltuk, hogy ez az ügy akkor kerülhet nyugvópontra, ha széleskörű lakossági összefogás jön létre és aláírásgyűjtést indítottunk, miközben a helyi, a megyei és az országos média is tudósított a helyszínről. Musch Zoltán csapata a lakókkal összefogva mindössze négy nap alatt közel háromszáz támogató szignót gyűjtött össze a környező utcákban.

Ezeket átadtuk a területet bérbeadó Magyar Államvasút képviselőjének, aki jelezte, hogy 2020. június 30-i határidővel felbontják a bérleti szerződést a gumis céggel, mivel a MÁV megítélésének is árt a botrány. Ezt a döntést a cég tulajdonosa is elfogadta, a bérleti szerződés így felbontásra került. Azóta láthatóan csökkent a gumiabroncsok száma, de a tulajdonosnak június végéig el kell vinnie a területről az egész halmot. Ha nem teszi, akkor – mivel július 1-jétől már nem tárolhatja ott a gumikat – azonnal panasszal fogunk élni és jogi eszközökkel harcoljuk ki, hogy tartsa magát a megállapodásunkhoz. Reméljük, erre végül nem kerül majd sor.

– Mit gondol, ha nem lépett volna, akkor Péterffyék is elérték volna ezt az eredményt, az üggyel kapcsolatban?

– Amíg nem kezdtünk el foglalkozni az üggyel, addig Péterffy Attila stábját nem érdekelte a probléma. Úgy érezték, hogy ha eddig így volt, akkor ezután is jó lesz így és nem foglalkoztak a kérdéssel. Amikor mi színre léptünk és elkezdett dagadni a botrány, akkor lenyilatkozták a helyi baloldali sajtónak, hogy már jóval előttünk lépéseket tettek az ügyben, a valóság azonban az, hogy Péterffy Attila illetékes hivatalnoka, a hatósági főosztályt vezető Guzs István csak jóval utánunk egyeztetett helyszínbejárásra időpontot a MÁV-nál és mire kiment a helyszínre tájékozódni, mi már több mint egy hete megegyeztünk a vasúttársaság vagyonkezelőjével.

– Mint ellenzéki képviselő, hogy látja az új városvezetés eddigi munkáját?

– Nehéz értékelni azt a munkát, ami nem került elvégzésre. Péterffy Attila eddig csak az előző ciklus által megkezdett projekteket adta át sorban, semmilyen önálló kezdeményezést nem láttunk tőle és az ígéretekkel szemben a befektetők sem ostromolják a várost. Munkahelyeket nem hozott Pécsre, egyedül a Pride fesztivál útját egyengette. Időközben pedig a Thyssenkrupp autóipari cég is úgy döntött elhalasztja itteni beruházását, amit a polgármester felemelt kézzel nézett végig.

Mindenki által érzékelhető mutató a város közterületeinek elhanyagoltsága. Ez meghatározza közérzetünket nekünk, akik itt élünk és ad egy benyomást a Pécsre látogató turistáknak, vendégeknek, leendő befektetőknek vagy épp azoknak a fiataloknak, akik itt szeretnének majd tanulni a jövőben.

Amióta Péterffy Attila tavaly évvégén lefejezte a városi tulajdonú cégek szakmai vezetését és hozzá nem értő, ám személyéhez lojális kádereket tett meg különböző vezetői pozíciókba, azóta nemcsak a peremterületeken, de a belső városrészekben is akad olyan hely, ahol méteresre nő a gaz, szeméttel telnek meg a parkok, a járdákat és az útburkolatokat a legritkább esetben javítják, miközben a fák metszését is szakszerűtlenül végzik. Pécs egy éve még tisztább és ápoltabb volt, mint Eszék, Újvidék vagy Szabadka, de rövid idő leforgása alatt sereghajtó lett a régió hasonló méretű és azonos kulturális gyökerű városaihoz képest. A legszomorúbb, hogy ez elsősorban nem pénz, hanem odafigyelés, szakértelem és igényesség kérdése lenne.

– A koronavírus okozta járvány kezeléseként a kormány jelentős forrásokat von el a várostól, elég csak a gépjárműadóra vagy a PTE-t érintő megszorításokra gondolni. Ön egyetért ezekkel a lépésekkel? Sok ellenzéki politikusban felmerül, hogy a Fidesz így próbálja büntetni az ellenzéki vezetésű városokat. Ön ezt, hogy látja?

– Mivel a kieső bevételek a kormánypárti vezetésű településeket épp úgy érintik, mint az ellenzékieket, ezért nem gondolom, hogy bárkit büntetne a Kormány. A koronavírusjárvány áldozatokat követelt mindannyiunktól. Természetesen nem örülök neki, hogy kikerülnek bizonyos források a város büdzséjéből, de tisztában vagyok vele, hogy a száz éve nem tapasztalt méretű és világszerte félmillió ember életét követelő vírus elleni védekezés nem olcsó dolog, a járvány nyomában érkező gazdasági sokk hatásainak kezelésére pedig szükséges az állami beavatkozás a gazdaságban.

Amit sokkal igazságtalanabbnak tartok, hogy a járvány előtt Péterffy Attila kezdeményezésére éves szinten tízmilliókkal megemelt cégvezetői extrabérek, a több tízmilliós ügyvédi szerződések és a politikai szövetségesek kifizetésére létrehozott pozíciók ma is rengeteg pénzt felemésztenek a városban. Mutogathat Péterffy Attila a kormányzatra, de az igazán nagy összegek épp a polgármester udvartartása környékén folynak el a semmibe.

– Mi lehet a pécsi Fidesz célja a következő négy évre, amíg ellenzékben lesznek a városházán? Lát esélyt arra, hogy az új városvezetéssel konstruktívan fognak tudni együtt dolgozni a pécsiek érdekében?

– A pécsi Fidesznek három célja van. Építeni, erősíteni Pécset, képviselni azokat a nemzeti, keresztény és polgári értékeket, amelyek miatt bennünket tavaly ősszel húszezernél is több pécsi választó támogatott és megvédeni a jobboldali polgárokat Péterffy Attila bosszúpolitikájától. Abszolút eredményesnek és konstruktívnak érzem magunkat, hiszen azzal, hogy folyamatosan rávilágítunk egyes konkrét problémákra és ügyekre, sőt ezeknek széles publicitást aduk, több esetben rá tudjuk szorítani Pécs polgármesterét, hogy tegyen lépéseket az adott helyzet megoldásának érdekében. Mivel Polgármester Úr semmilyen ügyben sem hajlandó engedményeket tenni részünkre, ezért nincs más eszközünk, mint a nyilvánosság különböző formáinak alkalmazása.

Péterffy Attila megtehette volna, hogy beiktatásakor elegánsan kezet nyújt, együttműködést kínál és kiépíti azokat a csatornákat, ahol érdemben kommunikál a jobboldali frakciókkal, de nem tette. Vélhetően azért, mert ilyen a habitusa. Igaz az is, hogy eleve nehezen boldogul az őt támogató széttagolt baloldali pártokkal, a nagy nehezen tető alá hozott sokpárti egyezségeket pedig már nem tudja a jobboldal irányába további kompromisszumokkal terhelni.

– A 2019-es választásoknál látható volt, hogy az emberek többsége az ellenzéki összefogásra szavazott, a legtöbb körzetben nyerni tudott a Mindenki Pécsért Egyesület. Mit gondol, 2024-re hogyan lehet képes arra a pécsi Fidesz, hogy újra választást nyerjen a baranyai megyeszékhelyen? 

– Tanultunk az őszi fiaskóból és nem estünk össze a vereséget követően. Ismét fenn vagyunk a pályán és megvívjuk a mérkőzést a baloldali erőkkel.

Szerencsés helyzetben vagyunk abból a szempontból, hogy a választás egyben megújulást is hozott, a polgári oldal képviselőinek több mint fele új arcnak számít a pécsi közéletben és a Fidesz környékén szép számban vannak olyan tehetséges fiatalok, akik bár most nem kaptak lehetőséget az önkormányzati megmérettetést követően, de a jövőben egyre többször vállalhatnak majd szerepet a városi politikában.

Ezzel szemben számomra úgy tűnik, hogy Péterffy Attila környezetében több, elsősorban a Magyar Szocialista Párthoz és Tóth Bertalan érdekköréhez kötődő, a pécsi közéletben már leszerepelt, kétes üzleti ügyekkel terhelt egyén próbál meg a baloldali összefogás hátán visszamászni a húsosfazék közelébe. Ezt a jelenséget pedig a pécsiek is sérelmezik.

Ezzel párhuzamosan a szakértői városvezető imázsa – amivel Péterffy Attila sikert aratott 2019 őszén – kopásnak indult és egyre nagyobb problémahalmazról derül ki, hogy a városvezetés érdemben nem tud vele megbirkózni. Bár szubjektív élmény, de én azt is érzékelem, hogy a polgármester végtelennek tűnő önbizalma is sok, pártpolitikai értelemben bizonytalan szavazónál okoz csalódást, akik tavaly ősszel úgy döntöttek, hogy nem a polgári oldalnak adnak esélyt, de egy most vasárnapi megmérettetésen már lehet, hogy másképp vélekednének.