Egy nappal azután, hogy a múzeumnak be kellett zárnia, a pécsi Janus Pannonius Múzeum honlapjára kikerült a Digitális barangolás a múzeumban című programsorozatuk, valamint digitális tananyagokkal segítették az online oktatást. Így bár a múzeum nem fogadhat látogatókat, senkit nem hagytak program nélkül. 

A Janus Pannonius Múzeum munkatársait az egyedülálló online programsorozatról, és az elmaradt időszakos kiállítások sorsáról kérdeztük. 

A Digitális barangolás a múzeumban egyedülálló kezdeményezés, a múzeum honlapján a koronavírus járvány miatti zárás óta különböző tématikájú online anyagok kerülnek fel. A múzeum gyorsan reagált a megváltozott körülményekre. „A sorozat indítását megelőző hetekben már lehetett számítani a zárásra.  A hazai kulturális intézmények különféleképpen reagáltak az óvintézkedések miatt bekövetkezett helyzetre, számunkra egyértelműnek bizonyult, hogy a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező vidéki múzeumként meg kell mutatni gyűjteményünk ismert és különösen nem (vagy kevéssé) ismert kincseit, valamint a háttérben, a kulisszák mögött zajló, a laikusok számára is érdekes munkafolyamatokat. Ahogy mások, mi is arra építettünk, hogy ebben az időszakban ezt az online felületeink (honlapunk, közösségi oldalaink) szolgálják a leginkább” – írták megkeresésünkre. A múzeum online anyagát illetően elég színes a paletta, mindenféle témákból készül digitális barangolás. Folyamatosan töltenek fel új anyagokat, így már elérték a 60. részt. 

A hat szakmai osztály, valamint a JPM gyűjteményének sokszínűsége eleve kínálják a sokszínűség, a változatosság lehetőségét. Folyamatosan, a sorozat elindítása óta törekszünk arra, hogy valamennyi szakterület (a régészettől a néprajzon át a képző- és iparművészetig) felületet kapjon, továbbá a közérdeklődésre számot tartó tanulmányokat, rövidebb írásokat is közlünk. Szintén fontosnak tartjuk a vizuális tartalmakat (fotók, videók, rövidebb filmek), hiszen ezek sok esetben látványosabbak, tartalmuk könnyebben befogadható”. Sajnos a járvány miatt több tavaszra tervezett időszaki kiállítás is meghiúsult. A múzeum dolgozói azonban úgy tervezik, ezeket ősszel pótolni fogják. 

A járvány miatt a pécsi Janus Pannonius Múzeumban a népszerű múzeumpedagógiai foglalkozásokat sem tudták megtartani, ezért erre az időszakra partnereikkel játékos feladatokkal, online tanagyagokkal segítették a tanulókat. „A különböző szakmai osztályok munkatársai segítségével ezért a már meglévő virtuális tananyagokat hétről hétre feltöltjük a honlapunkra, emellett a kollégák új, a mostani céloknak megfelelő digitális anyagokat is készítenek. Elsősorban könnyed, játékos ismeretátadásról van szó. Éppen ezért – csak néhány példát említve – mind az Év Élőlényei, mind a képzőművészet terén a Csontváry Múzeumban vagy a Modern Magyar Képtárban kiállított alkotásokkal kapcsolatos, memóriára és kreativitásra egyaránt építő játékok kiválóan szolgálják ezt a célt.” – fogalmaztak.