Szembe kell nézni a lakosságnak azzal a ténnyel, hogy rendkívül magas parlagfű-fertőzöttség és pollenszám miatt fog szenvedni 2020-ban is? Továbbá el kell viselnie, hogy egyre nő az allergiások száma és egyre többen lesznek asztmások?
A pozitív változás érdekében a Parlagfűpollen No Egyesület levélben kérte a kormánytól a parlagfű-allergiások eddiginél hatékonyabb védelmét. Ennek érdekében az Agrárminisztériumhoz és a Miniszterelnökséghez is fordult. Mint azt többször kifogásoltuk, az ellenőrzésekkel megbízott hatóságok maximálisan ellenérdekeltek a parlagfüves területekkel kapcsolatos feladataik végrehajtásában, és munkájuk számonkérése sem valósul meg. A földhivatalok és önkormányzatok által hivatalból felmért területek száma drámaian alacsony. A Nébih által működtetett Parlagfű Bejelentő Rendszerre továbbított, hiánytalan és fotóval dokumentált lakossági bejelentések zöme nem vezet mentesítéshez, sőt gyakran (jogszabályt sértve) válasz sem érkezik. Az sem derül ki, hogy a növényvédelmi bírság minden esetben kiszabásra kerül-e.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős agrárminisztériumi államtitkár válaszában kifejtette, hogy minden a legnagyobb rendben van, a tárca szakmai irányítóként ellátja a szükséges feladatokat és felhívták a földhasználók figyelmét a parlagfű elleni védekezésre, a megyei kormányhivatalokét pedig az ellenőrzések és intézkedések fontosságára. A Miniszterelnökségtől György István államtitkár válaszában szintén biztosított, hogy minden megfelelő.

Mivel a figyelemfelhívás minden évben szerepel a minisztérium propaganda-anyagai között, de önmagában sohasem bizonyult hatékonynak, ezért borítékolható, hogy idén is el fogja önteni a parlagfűpollen az országot.

Mitől remélhető változás?- kérdezzük az illetékeseket.