Állatvédő aktivisták azt remélik, hogy mivel Kínában élőállatból házi kedvenccé minősítették az ebeket, egyben azt is jelenti, hogy a kutyahús fesztivált hamarosan betiltják.Ma megnyílt az elhíresült kutyahús fesztivál a délnyugat-kínai Julinban annak ellenére, hogy a kínai kormány kampányt hirdetett az állatok jólétének védelmére, és azért, hogy csökkentse az új-koronavírus-járvány által előtérbe került közegészségügyi kockázatokat, aktivisták remélik, hogy a fesztivál napjai meg vannak számlálva.Az évente megrendezett tíznapos fesztivál több ezer látogatót vonz a városba, sokan közülük azért érkeznek, hogy ételkészítés céljára vásároljanak a ketrecekben sűrűn összezsúfolt állatokból. – számol be a hírről a greenfo.hu

“Remélem, hogy Julin az állatok érdekében, de az emberek egészsége és biztonsága érdekében is meg fog változni” – hangoztatta Peter Li, a Humane Society International állatvédő csoport kínai szakembere. Hatalmas közegészségügyi kockázatot jelent az, hogy engedélyezik a tömeges rendezvényeket a kutyahús kereskedelmére és fogyasztására zsúfolt piacokon és éttermekben egy fesztivál nevében – tette hozzá.

A koronavírus, amely a feltételezések szerint a denevérektől eredve lépett át egy közvetítő állat révén az emberre egy vuhani piacon, arra kényszerítette Kínát, hogy átértékelje az állatokkal való kapcsolattartását, és a kormány bejelentette, hogy betiltja a vadállat-kereskedelmet. Áprilisban Sencsen volt az első város Kínában, amely betiltotta a kutyahús fogyasztását. A mezőgazdasági minisztérium a kutyákat az élőállat kategóriából házikedvencbe sorolta, de egyelőre nem világos, hogy ez miként hat a julini kutyahús-kereskedelemre.

Csang Csian-csian állatvédő aktivista szerint csak idő kérdése a fesztivál betiltása. “A húskereskedőkkel folytatott beszélgetéseink alapján úgy véljük, hogy a fesztivál szervezői közölték, a kutyahúsfogyasztás a jövőben tilos lesz” – mondta. De annak betartatása egy hosszú és nehéz folyamat lesz – tette hozzá.