Mikor felmerül a kérdés, hogy hol gondolkoznak zöldebben, hol fontos a jövő, a fenntarthatóság, akkor rá kell jönnünk: óriási a lemaradásunk a sógorok előtt.

Az osztrák kormány a közeljövőben tervezi bevezetni, hogy mindenki napi 3 eurós bérletet vásárolhasson, ami az országban elérhető valamennyi tömegközlekedési eszközre érvényes lenne, ezzel is csökkentvén az autót használók számát.

Hagyják otthon az autóikat! – ezt javasolja az egyik törvénytervezet, amely nem követi a nyitás után tapasztalható trendeket. A vírustól való félelmükben az emberek jelentős része elhanyagolja a tömegközlekedést, és inkább az autózást választja – sokkal inkább nehezítve ezzel a környezetvédelmet.

“Én vidéken nőttem fel, ahol mindenki autóval közlekedett, mert nemigen volt más lehetőség. Csak a buszra lehetett számítani, de az is ritkán járt. Most azt akarjuk elérni, hogy a tömegközlekedés mindenkinek alternatívát nyújtson” – emlékezett vissza a Bloombergnek adott interjúban Leonore Gewessler, Ausztria energiaügyi, környezetvédelmi és közlekedési minisztere. Erre szolgálna az egységesen napi 3 euróba kerülő bérlet, amellyel az ország teljes közösségi közlekedési hálózatát lehetne használni.

Eközben Pécsett még mindig az ország legdrágább buszjegyeit kell megvásárolnunk, ami erősen szembe megy mindennel, ami zöld, ami megújuló, fenntartható, hiszen teljesen jogos, hogy ennyi pénzért az emberek nem vesznek jegyet, bérletet akkor már inkább az autóikat használják.