Még tart az első fokú készültség a Tiszán a levonuló árhullám miatt, viszont a Duna vízállása szerdán tetőzött a fővárosnál, azóta csökken a vízszint – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A szóvivő közölte: a Duna a fővárosnál 483 centiméteren tetőzött, ami fokozat alatti szint.
    

A rakpartokat 640 centiméteres vízszintnél kel lezárni – tette hozzá.
    

A Tiszánál más a helyzet, hiszen a nagy mennyiségű csapadék miatt első fokú készültség mellett vonul le az árhullám, és valószínűleg Kisköréig marad a készültség.
    

Egyelőre nem okozott jelentősebb problémát sem a belvíz, sem az árvíz, viszont szokatlannak számít, hogy nagyjából a nyár közepén kell áradásokkal foglalkozni – mondta Siklós Gabriella.
    

Hozzátette, a felmelegedés miatt az vált jellemzővé, hogy nincsenek törvényszerűségek sem a szárazság, sem az áradás tekintetében; folyamatosan készülni kell a szélsőségekre.

A Mohácsi Újság információi szerint Mohácsot várhatóan vasárnap éri el az árhullám, az előrejelzés szerint akkor a hétfőihez képest mintegy egy méterrel lesz magasabb a vízszint, megközelíti majd a hatszáz centimétert. Ez pedig azt jelenti, hogy még az első fokú árvízvédelmi készültséget sem rendelik el, arra ugyanis 700-as víznél kerülne sor. 

(MTI, Mohácsi Újság, Nyitókép: mohacs.hu)