Hohn Kriszta sokáig Mánfa polgármestere volt, jelenleg az Új Kezdet vezetője, illetve zöldpárti országgyűlési képviselő. Vele beszélgettünk zöldpolitikáról, Baranya Megyéről, és az Új Kezdet Párt céljairól.

– Hogy látja a kormány vírus elleni intézkedéseit? Valóban hatásosak voltak, vagy többségük nem több, mint szükségtelen sarc az önkormányzatok irányában?

– A kormány vírus elleni védekezéssel kapcsolatos intézkedéseinek voltak jó és rossz pontjai is. Voltak olyanok, melyek sokak számára védelmet és biztonságérzetet hoztak. Ilyenek például a hiteltörlesztési moratórium, vagy a határok szerintem időben történő lezárása, vagy a távoktatás elrendelése. Ez utóbbinál persze felmerül, hogy mennyire volt felkészült a rendszer erre, illetve milyen volt a hatékonysága. Mint gyakorló anyuka tapasztaltam az előnyeit és a hátrányait is. Ezért le kell vonni a következtetéseket és haladéktalanul ki kell alakítani a digitális oktatás egész országra kiterjedő rendszerét.

De nem tartom jónak a kórházi ágyak gyors és átgondolatlan „kiürítését”, annak ellenére, hogy értem a kormányzati érvelést. Hiszen, az volt az indoklás, hogy – látva más országokban történt eseményeket – szükség lehet a koronavírusos betegek ellátása érdekében. Viszont azt gondolom, hogy nem voltak egyértelműek, pontosak az utasítások, hogy pontosan milyen betegségben szenvedőket, milyen feltételek mellett lehet haza küldeni. Nem volt átgondolt a szakrendelések ilyen fokú szüneteltetése sem, hiszen megfelelő biztonsági intézkedések mellett, némi átszervezéssel lehetett volna működtetni. Erre hangzottak is el az ellenzék részéről javaslatok, de ezeket sajnos a kormányzat figyelmen kívül hagyta.

– A komlói körzetet mennyire érintette élénken a kormányzati megszorítás?

– Szerintem minden önkormányzat „megérzi” ezeket, persze lakosságszámtól és adóerő képességtől is függ, hogy milyen mértékben.

– Ön szerint mi lehet a kitörési pont Komlón és környékén?

– Korábban mondtuk már, hogy jó lenne ha Baranya megye felkerülne a kormány térképére…

– Az Ön véleménye szerint mi lehet az Új Kezdet célja, a 2022-es választásokon? Az LMP-vel közösen fognak indulni, esetleg lehet szó közös ellenzéki listáról is?

Az Új Kezdet Párt célja minél aktívabban részt venni a munkában, mely a kormányváltást segíti 2022-ben. A partnerség pedig ennek fontos eleme lesz, de hogy pontosan hogyan, kivel, vagy kikkel arról még korai lenne bővebben nyilatkozni.

– Beszéljünk kicsit a zöld politikáról. Ön hogy látja, ilyen téren jó irányba indultak el a dolgok Magyarországon az elmúlt időszakban, vagy még rosszabb lett a helyzet, mint korábban volt? Mi lehet a cél, mi lehet a példa előttünk?

– A klímaváltozás jeleit szerinte mindenki látja. Ön szerint elindultak? Nagyon fontos lesz a szükséges kormányzati intézkedések meghozatala mellett a társadalom aktív részvétele is. És itt nagyon egyszerű dolgokra gondolok, mint a szemetelés, az illegális hulladéklerakók megszüntetése, a helyi termékek előnybe részesítése, a levegőszennyezés megszüntetésére való törekvés,  a szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás. És természetesen az oktatási intézmények szerepe sem elhanyagolható, már az óvodában el kell kezdeni a gyermekek szemléletformálását a környezeti nevelést.