Justin Gillis New York Times-ba írt cikke 17 pontba foglalva segít eligazodni a klímaváltozás kapcsán felmerülő leggyakrabban feltett kérdésekben. A cikk alapján írt első rész a „Mi is történik?” kérdésre igyekszik választ adni.

Szőllőssy Anita cikke

1. Klímaváltozás? Globális felmelegedés? Hogyan nevezzük?

Mind a két kifejezés helyes, de kicsit mást jelentenek. A globális felmelegedésre gondolhatunk úgy, mint a klímaváltozás egy „fajtájára”. A klímaváltozás fogalmába a hőmérséklet melegedésén túl például a csapadékmennyiség átalakulása is beletartozik. A tudósok egyébként mind a két kifejezést évtizedek óta használják.

2. Mennyire melegszik a Föld?

1880 óta (mióta globálisan nyilvántartják az adatokat) több mint 1 °C-ot melegedett az átlaghőmérséklet. Ez kevésnek tűnhet, de ha arra gondolunk, hogy ez az átlag az egész Föld felszínén jelen van, valójában nem annyira alacsony, sőt, magyarázat a szárazföld jéggel borított területeinek olvadására és az óceánok szintjének gyorsuló ütemben történő emelkedésére.

3. Mi az üvegházhatás, és hogyan hat a globális felmelegedésre?

A 19. században a tudósok felfedezték, hogy bizonyos gázok „csapdába ejtik” és így lelassítják a hőt, ami ezek nélkül az űrbe kerülne (ez az üvegházhatás). A szén-dioxid egy igen erős játékos, a jelenléte nélkül a Föld fagyott pusztaság lenne. Először 1896-ban jelezték előre a tudósok, hogy ha az emberiség több CO2 gázt enged a levegőbe, a bolygó melegedni fog. Az iparosodás előtti szinthez képesti szignifikáns emelkedés valóban a bolygónk hőmérsékletének melegedését okozta, mégpedig körülbelül annyival, amennyivel a tudósok azt előrejelezték.

4. Honnan tudjuk, hogy az emberiség felelős a szén-dioxid szint növekedéséért?

Számos bizonyíték támasztja alá, hogy a szén-dioxid többletért az emberiség a felelős – többek között olyan kutatások, amik a radioaktivitást vizsgálva különböztetik meg az ipari és természetes kibocsátásokból származó kibocsátást. A szén-dioxid szintje természetesen is emelkedett és csökkent, már réges-régen is, de ezek a változások több ezer évbe teltek. A geológusok szerint az emberiség sokkal gyorsabban pumpálja a légkörbe a szén-dioxidot, mint azt a természet bármikor is tette.

5. Okozhatják természetes faktorok a felmelegedést?

Elméletileg igen, például, ha a nap sugárzása növekedne, az is melegedést okozna. Gyakorlatilag azonban nem ez történik. A tudósok alaposan vizsgálják a különböző természeti faktorokat, de jelenlegi felmelegedés gyors ütemét semmilyen más tényezővel nem lehet megmagyarázni, mint az emberi kibocsátásból származó üvegházhatású gázok növekedésével.

6. Miért állnak szembe emberek az klímaváltozás tudományával?

Általában ideológiából. A klímaváltozáshoz kapcsolódó stratégiák végig tárgyalása, és piacorientáltabbá tétele helyett néhányan blokkolni próbálják azokat a tudományág aláásásával. A klímaváltozás tagadók érvei azonban annyira szélsőségesek, hogy még az olaj- és a szénszektor vállalatai is elhatárolódnak ettől a nyilvánosság előtt, habár pénzzel gyakran támogatják az ezt képviselő politikusokat.

Fordítás forrása: Justin Gillis, New York Times, 2017