A tegnapi játékos-búcsúztató után ezúttal a 2019-20-as magyar bajnokság szerintünk leginkább emlékezésre okot adó momentumait elevenítjük fel.

2019. október 27.: MOL Fehérvár – Ferencváros 1-2

A bajnokságot végül simán behúzó Ferencvárost már méltattuk egyszer, így most nem térnénk ki külön a zöld-fehérek egész szezonjára. Inkább csak egy meccset emelünk ki, ahol a dátum sem lényegtelen. A Fradi egy hét leforgása alatt megnyerte hazai pályán az Újpest elleni derbit, majd elutazott Moszkvába, ahol a CSSKA-t is sikerült legyőzni az Európa Liga csoportkörében. Ezt követte újabb 3 nappal később az idegenbeli rangadó Székesfehérváron. A Fradi Sigér Dávid duplájával ezt a meccset is behúzta, rámutatva arra, hogy bizony remekül sikerült az ősz a csapatnál. Ezzel a győzelemmel biztonságos távolságba került a legfőbb üldöző, a Fehérvárnak már nem is volt valós esélye utolérni ellenfelét.

A szezon meglepetéscsapata: Mezőkövesd

Kuttor Attila csapata végig versenyben volt a bronzéremért, de a koronavírus-járvány okozta kényszerszünetből nagyon rosszul sikerült a visszatérés. A kupadöntő elvesztése után a csapat elherdálta a Puskás Akadémiával szemben lévő 6 pontos előnyét is, így végül a felcsútiak mehetnek az Európa Ligába, a Kövesd pedig hoppon maradt. Örökké emlékezetes marad az egyébként remek munkát végző Kuttor kifakadása a Debrecen elleni meccs után, az edző érzése szerint hetekig sújtották őket a bírói ítéletek, ahogyan ő fogalmazott: „nyugodtan indulhat az Európa Ligában bárki, akit az MLSZ megjelöl.” Ez végül a Puskás Akadémia lesz, de a magyar futball térképén szintén az elmúlt években megjelenő Mezőkövesd is büszke lehet a teljesítményére, hiszen látványos játékot játszottak, a legemlékezetesebb meccsük talán a Fradi 3-0-s elpáholása volt februárban.

A Puskás Aréna első tétmeccse: kupagyőztes a Budapest Honvéd!

Az újonnan, súlyos összegekért (nagyjából 190 milliárd forintért) felhúzott Puskás Aréna első tétmeccse a bolgárok elleni Eb-pótselejtező lett volna, de a koronavírus ezt is keresztülhúzta. Végül az MLSZ odavitte a kupadöntőt, amit a Mezőkövesd vívott a kispestiekkel. A közel 10 ezer néző előtt lejátszott meccs aztán nagy nemzetközi visszhangot is kiváltott, mivel a szurkolók minimálisan sem törődtek a biztonsági előírásokkal. Később ezeket el is törölték, ami szintén okozott egy kisebb felzúdulást. A döntőt egyébként a Honvéd nyerte egy magyar szinten egész színvonalas meccsen 2-1-re, ez volt a nagymúltú csapat 8. kupagyőzelme.

A legalacsonyabb gólátlagú gólkirály: Radó András

Nehéz nem elmosolyodni, amikor „gólkirályként” hivatkozunk Radóra, hiszen a Zalaegerszeg támadója mindössze 13 góllal végzett a lista élén. Ez persze a legkevésbé Radó hibája, aki ráadásul 13 góljából hatot büntetőből szerzett. A támadó 33 meccsen szerzett ennyi találatot, ami azt jelenti, hogy meccsenként 0.39 gólt átlagolt. Soha ilyen alacsony átlaggal nem lehetett megszerezni a gólkirályi címet, ami sokat elmond a jelenlegi hazai csatárfelhozatalról…

Sokkoló kieső: búcsúzik a Loki

A magyar futball elmúlt 15-20 évének talán legmeghatározóbb klubja volt a Debrecen, ez idő alatt hétszer nyertek bajnokságot, megjárták a Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkörét is. A debreceni ultrák ráadásul még egy új stadiont is kaptak, igaz, azt már egyre kevésbé sikerült megtölteni. A Loki végül egészen szürreális módon esett ki: az utolsó, Paks elleni bajnoki 94. percében lőttek egy kapufát, amiről éppen a vonalra pattant a labda, így maradt a csalódást keltő döntetlen. Néha pár centin múlik a boldogság…

Lassan elmondhatjuk, hogy a másodosztályban majdhogynem nagyobb rangadók lesznek, mint az elsőben, különösen igaz ez, ha a vidéki csapatokra gondolunk. A fővárosi Vasas mellett ott lesz a mezőnyben a Szombathelyi Haladás, a Szeged, a Békéscsaba, a Nyíregyháza, a Győr és persze a szintén gazdag múltú Pécs is. Igazi vidéki fellegvárak ezek, kiegészülve most már a Debrecennel, egész remek hangulatú meccsek várhatók, miközben az élvonalban komoly múlttal nem rendelkező kisvárosok mesterségesen feltuningolt csapatai próbálják majd megállítani a Ferencvárost vagy a Fehérvárt, remélve, hogy ezúttal nem közöttük dől el a bajnoki cím.

Kép forrása: DVSC Facebook