Habár nagyon alacsony volt a részvétel a tegnapi franciaországi önkormányzati választásokon, a Zöldek így is örülhetnek: elképesztően jó eredményeket értek el, számos nagyvárosnak lesz zöld-polgármestere, derült ki a hivatalos eredményekből.

A választásra jogosultak alig 40 százaléka járult vasárnap az urnákhoz, ez több mint 20 százalékkal kevesebb a legutóbbi, hat évvel ezelőtti választáshoz képest. Soha ilyen jelentős nem volt még a távolmaradás a francia helyhatósági választásokon. Az elnöki hivatal jelezte, hogy az államfőt “jelentősen aggasztja a nagyon alacsony választási részvétel”.

A nyertesek pedig egyértelműen a zöldek lettek, akik nyerni tudtak olyan nagyvárosokban, mint Lyon, Marseille, Bordeaux, de elhódították Strabourgot is, ami szintén nagyon fontos győzelem számukra. Párizsban pedig egyedül azért tudott hatalmon maradni a szocialista polgármester Anne Hidalgo, mert korábban koalícióra jutott a zöldekkel, akik győzelemhez segítették őt.

Ezen kívül több közepes városban is (Besancon, Poitiers, Annecy, Brest, Saint-Denis, Rouen, Cherbourg, Quimper, Chambéry, Périgueux, Morlaix, Nancy ) a szocialisták és a Zöldek összefogása győzött, ez utóbbiak vasárnap a baloldal legerősebb erejévé váltak.

A szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés Le Pen vezetésével ezúttal sem tudott áttörni, ugyan néhány közepes méretű várost megtartottak, de csak egyetlen százezernél nagyobb településen sikerült nyerniük, a katalán Perpignanban, amelyet mostantól Le Pen volt élettársa, a párt alelnöke, Louis Aliot irányíthat.

A klasszikus francia jobboldal egyedül Toulouse-t tudta megtartani, gyengén szerepelt Macron pártja is, akik szinte sehol sem tudtak komoly győzelmet aratni. A francia választások legnagyobb nyertesei egyértelműen a zöldek, akik soha nem látott jó eredményeket értek el. Jel lehet ez Európa többi országára, és többi településére nézve is: az embereket érdekli a klímaváltozás, a felmelegedés és valós lépéseket szeretnének látni, a környezet érdekében.