1997-ben megszűnt Hongkong brit gyarmati státusza azzal a feltétellel, hogy Kína további 50 évig betartja az „egy ország, két rendszer” elvét. Ez a magállapodás úgy tűnik, hogy a kínai parlament keddi szavazásával megszűnik, ugyanis elfogadták a hongkongi nemzetbiztonsági törvényt.

Ezzel az intézkedéssel Kína lényegében megszünteti július 1-től (ekkor lép hatályba a törvény, ez a dátum nagyan szimbolikus is, ezen a napon került vissza Hongkong Kínához 1997-ben) Hongkong függetlenségét. Ezentúl Kína küldhet kínai bírókat Hongkongba a bíróságokra, kínai erőszakszervezetek állomásozhatnak és saját hatáskörben járhatnak el Hongkong területén.

A nemzetbiztonsági törvény elfogadását Washington nem fogattal túl jól. Mike Pompeo az Egysült Államok külügyminisztere bejelentette, hogy ezentúl vízumkorláztás lép érvénybe a kínai tisztségviselőkkel szemben. Valamint ezentúl nem tekintik Hongkongot független államnak, így a korábban biztosított különleges gazdasági és. kereskedelmi előnyöket is visszavonják.

Válaszul Peking is vízumkorlátozást vezetett be az amerikai tisztségviselőkkel szemben, akiket azzal vádolnak, hogy arcátlan magatartást tanúsítottak bizonyos helyi ügyben.

Az új törvény értelmében a kínai hatóságok felléphetnek minden olyan ember, aki a nemzetbiztonsági törvény betartását veszélyezteti, ennek ellenére tovább folynak a hongkongi tüntetések. Joshua Wong, az egyik legismertebb demokrácia párti aktivista korábban, azt mondta, hogy elhagyja azt a csoportot, amit korábban vezetett, viszont vannak, akik ennek ellenére is kitartanak és folytatják.