Komló Észak-Baranya központja, a hajdani bányászváros, ahol a szén adta a település gazdagságát, sok színűségét és élénk kulturális életét. A település sokat nyert a szocializmusban, de szinte mindent elvesztett a rendszerváltással. Nehéz helyzetben lévő, fogyatkozó lakosságú település, ám számos érdekesség köthető Komlóhoz, ezeket próbáltuk meg összegyűjteni, íme:

1: Komlót az oklevelek először 1256-ban említették meg, akkor még Villa Complov néven, később Cumplow, Kemle, Komlod, Komlou és Cumolod néven is előfordul, a magyar történetírásban.

2: A középkorban a pécsváradi járás része volt Komló, ám a településnek már 1320-ban is volt papja, ami az erős fejlettségre utal.

3: 1900-ban csupán 2151 lakosa volt (többségében magyarok és németek), viszont 1951-ben városi rangot kapott, 1960-ban pedig már 23500-an éltek a településen.

4: Fénykorában harmincezren éltek Komlón, ám manapság fogy a város népessége, sokan elvándorolnak jelenleg nagyjából huszonkétezer ember él itt.

5: A város természetesen a szénbányászatáról volt híres, és ennek is köszönhette gyors fejlődését. Habár a bányászat már megszűnt, de a város még mindig Észak-Baranya fontos gazdasági és kulturális központja, a Komlói járás központja, ahol hozzávetőlegesen harminchatezer ember él.  

6: Komló híres szülöttje Korcsmár Zsolt, huszonhatszoros válogatott labdarúgó, Karádi Judit színművész, Gógl Árpád korábbi egészségügyi miniszter, vagy a Rózsaszín Pitbull nevű magyar punk együttes.

7: Aktív a város sportélete, 1922-ben alakult meg az első labdarúgó csapat, a város ma leginkább az elsőosztályban vitézkedő férfi kézilabda csapatáról ismert, akik többször is kijutottak a nemzetközi porondra. 2012 és 2016 között a PINKK Pécsi 424 is Komlón játszotta hazai mérkőzéseit.

8: Nem csak a sportélete, hanem a szurkolói élete is aktív. Komlói ultrák külön rap számot is készítettek csapatuk számára.

9: Korábban népszerű (majd később kétes megítélésű) szórakozóhely is üzemelt Komlón, a Club Colosseum.

10: Egy dinoszaurusz faj is a településről kapta a nevét: Komlosaurus carbonis – Magyarország első dinoszaurusz-lelete, mely Komlóról és az itt bányászott kőszénről kapta a nevét.

kiemelt kép: Hegedűs Tünde