Ha van olyan vendéglátóhely Pécsett, aminek a neve mindent elárul, az a Maci Lángosozó. A maci az étteremben található rengeteg plüssállatra utal, ami külsőleg teszi vonzóvá a helyet, a lángos pedig az étterem fő profilja, ami miatt olyan sokan keresik fel a helyet. Én 2016-ban hallottam először róla egyik ismerősömtől, akivel a pécsi éttermekről beszélgettünk és amikor kiderült számára, hogy én még nem jártam a Maci Lángosozóba, úgy nézett rám, mintha most jöttem volna Pécsre valahonnan a Mars közeléből. Azóta már nem egy alkalommal ettem ott, és bár a lángos nem az az étel, amit minden nap szívesen eszek, de ha jó lángost szeretnék, már tudom, hogy hol keressem.

Noha egy lángosozóra általában azt mondják, hogy nem tud kiemelkedőt alkotni gasztrofronton, a Maci Lángosozó egyértelműen a kivételek közé tartozik, rengetegen szeretik és a Bahír olvasói közül többen írták is, hogy örülnének, ha készülne róla cikk. Úgyhogy megkerestem a vendéglő tulajdonosát, Szalai Gábort, aki legnagyobb örömömre igent mondott a megkeresésre. Gábor múltjáról, Pécsről, a lángosokról és a hely üzletpolitikájáról is beszélgettünk vele.

Fotó: Hegedűs Tünde

Gábor 2007-ben érkezett Pécsre, akkor még az egyetemen tanult programozónak, előtte azonban már volt némi tapasztalata a vendéglátásban. Egy amerikai óceánjáró hajón pincérként dolgozott, édesanyja pedig maga is lángosozót működtetett. Miután befejezte tanulmányait, egy időre elhagyta Pécset, de annyira megszerette a várost, hogy elhatározta, még visszatér. Erre 2013-ban került sor, ekkor alapította meg a testvéreivel együtt a Maci lángosozót. Úgy döntött, nem változtat az édesanyja receptjén, amely mind a családnak, mind az ottani vendégeknek ízlett, ezért bízott benne, hogy Pécsen is tetszeni fog a vendégeknek. Az első években a lángos mellett wimpi, hotdog, hamburger és palacsinta is szerepelt a kínálatban, de ezek az ételek – a palacsinta kivételével – mostanra már nincsenek az étlapon. Ennek oka az volt, hogy néhány évvel egy kecskeméti éttermet is elkezdtek működtetni (ami sajnos azóta már nem üzemel), és minderre nem volt kapacitásuk, ezért ezeket az ételeket leszedték az étlapról. A burger és a wimpi vonal ugyanakkor részben megmaradt, ugyanis az étterem hamburgerhússal és virslivel töltött lángosokat is árul szép számmal.

Amikor megkérdeztem Gábort, hogy mi lehet a siker titka, ő szerényen azt mondta, hogy erről a vendégeket kéne kérdezni. Ugyanakkor hozzátette, hogy számára nagyon fontos egyrészt, hogy a vendég mindig ugyanazt a minőséget kapja, másrészt, hogy az ételek mennyisége ne csökkenjen, és ezekből sosem enged. Azt is fontosnak tartja, hogy nem próbáltak meg egy korosztályt, illetve fogyasztói réteget megcélozni. A lángossal és a POTE közelségével ugyan megpróbálkozhattak volna egy olyan helyet kialakítani, aminek az egyetemisták a fő célpontjai, szerinte ugyanakkor a lángost mindenki szereti, ha pedig csak az egyetemistákra koncentrálnának, az a nyári időszakban okozna veszteséget. Épp ezért nem is próbálkoztak egyetemista akciókkal meg más módszerekkel egy csoportot behúzni, hanem egyszerűen azzal operálnak, hogy aki betér, az kap egy jó minőségű és mennyiségű ételt, ami ha ízlik neki, visszatér. Ennek az egyik legékesebb példája, hogy van olyan debreceni család is, akik ha Pécsett tartózkodnak, akkor mindig eljönnek egy ebédre.

Fotó: Hegedűs Tünde

Noha az alapételek évek óta változatlanok, apróbb újdonságokkal mindig törekednek fenntartani érdeklődést. Félévente mindig van néhány újfajta töltött lángos korábban nem vagy kevésbé használt alapanyagok felhasználásával, a legújabb újítás pedig, hogy a klasszikus sajtos-tejfölös lángos most már grillezett sajttal is kapható. Az étlap igen sokfajta töltött lángost kínál, a vegetáriánus, húsos, zöldséges-húsos, bolognai ragus, hamburgerhúsos, sőt még édes lángos is szerepel a repertoárban.

A macik kapcsán rákérdeztem még, hogy honnan szerzett az étterem ennyi plüssfigurát. A válasz nagyon meglepett: az első néhányat természetesen ők maguk vitték, ám utána mindenféle meghirdetett akció nélkül, spontán kapták a vendégektől őket. Olyannyira sokat, hogy már túl is lépte a hely befogadó képességét, így néhányat már jótékonysági célra tovább is adtak közülük.

Fotó: Hegedűs Tünde

A hely vendégköre nagyon változó az egyszeri látogatók és a rendszeresen visszatérők egyaránt szép számmal jelen vannak és szerencsére a legtöbben elégedetten távoznak. Egyszer-egyszer volt abból probléma, hogy a közvetlenül záróra előtt beérő vendégnek már nem maradt tészta, amiből a lángost lehetne készíteni. Gábor ezt azzal magyarázza, hogy a jó lángostészta elkészítéséhez sok idő kell, ezt nem tudja 10-15 perc alatt megcsinálni, így ha az előre elkészített tészta elfogy, akkor nem tudnak többet készíteni (illetve tudnának, de az a minőség rovására menne, ami számára elfogadhatatlan). Az évek tapasztalatai alapján nagyjából már ki tudják számolni, hogy melyik nap mennyi tésztára lesz szükség, de a forgalmat soha nem lehet pontosan megjósolni, felesleget meg nem akarnak termelni, így sajnos néha előfordul az ilyen. Ugyanakkor az előrendelés mindenki számára adott, és lehet konkrét időpontra is rendelni (van, aki napokkal előre is rendel), így aki ezt megteszi, biztos, hogy ételhez jut akár a zárás előtti percben is. Rákérdeztem a kiszállításra is, de azzal nem akarnak foglalkozni, részben a nagyobb költségek miatt, de leginkább azért, mert a lángos frissen jó. Nyilván aki akar, tudja elvitelre kérni (ilyenkor szatyor helyett dobozt használnak, hogy a lángos frissessége a lehető legtovább megmaradjon), de sem a vendégek ételét, sem a saját jó hírüket nem akarják kockára tenni azzal, hogy egy esetleges hosszú ideig tartó kiszállítás miatt a lángos minősége jelentősen romlik.

Forrás: A Maci Lángosozó Facebook-oldala

Mivel az interjú záróra környékén, egy baráti étkezés után készült, ezúttal nem ettem az étteremben, de korábban már számos alkalommal kóstoltam az ottani lángosokat. Kedvenceim a Mérges Maci Bácsi és a Stroganoff Maci, utóbbit gomba helyett paradicsommal szoktam enni, de csak azért, mert a gomba azon kevés ételek egyike nálam, amit nem bírok megenni. Utóbbiról a Véleményes Blogon már írtam kritikát, amit itt megtekinthettek.

A hely elérhetőségei:

Cím: 7633 Pécs, Szigeti út 51.

Telefonszám: (20) 619 5458

Facebook-csoport: https://www.facebook.com/MaciLangosozo/

Ha van olyan étterem, amiről szívesen látnál hasonló cikket, vagy van olyan recepted, amit szívesen megosztanál az olvasókkal, írd meg az info@bahir.hu e-mail címre!