A műanyag a feltalálása idején még jó ötletnek tűnt. Olcsó és könnyű az előállítása, végtelen mennyiségben legyártható, az élet szinte minden területén használható. Ami kezdetben megoldás volt az élelmiszeripar számára, az mára az emberiség egyik legnagyobb kihívása lett. Az elmúlt száz évben hulladékhegyeket halmoztunk fel és a műanyag már tönkreteszi bolygónkat és az embereket. Felhalmozódik az óceánokban, az ivóvizünkben, szennyezi az élelmiszert, károsítja ember és az állatvilág egészségét. Az apró műanyagrészecskék már szinte mindenben jelen vannak, és lassan mérgezik az életünket.

A műanyag nem tűnik el, valamilyen formában jelen van az életünkben. A műanyagból készült termékek 91% új, nem újrahasznosított anyagból készül. A termékek jelentős része sosem, kisebb hányada sok ezer év alatt bomlik le. Az elégetett szervetlen anyagok füstje rendkívül káros az élő szervezetre. Csak az Egyesült Államokban évente 100 milliárd műanyag zacskót használnak, de világszerte több tízezer tonnányi szatyor fogy percenként. Évente 260 millió tonna műanyagot dobunk ki a szemétbe és ezek mindössze 12%-a újrahasznosítható.

De ha mi kidobjuk, sőt, szelektíven gyűjtjük, hogyan kerül az a rengeteg szemét a tengerbe? 

Biztosan mindenki látta már a borzasztó képeket a tengerek és óceánok élővilágát pusztító szeméthegyekről. Műanyag zacskóba szorult teknősök, hálóba tekeredett kisfókák szörnyű sebekkel a nyakukon, a mérhetetlen mennyiségű szemét között csipegető madarak. Már most 150 millió tonna hulladék úszik a tengerekben, és minden egyes évben további nyolc millió tonna szemét kerül a vizeinkbe. Ha az emberiség nem lesz képes megoldani ezt a problémát, néhány évtizeden belül minden élőlényben jelen lesz a mikroműanyag. De hogyan is jut ez a mérhetetlen mennyiségű szemét a tengerekbe? Háromféleképpen. Az elsődleges források a tengerekbe ömlő folyók, amelyek amolyan gyűjtőcsatornaként funkcionálnak, a partmenti szemétlerakókból, valamint településekről szállítják a hulladékot. Árvizek esetén elmosnak hulladéktárolókat és tonnaszám sodorják tovább a szemetet. Hatalmas pusztítást visznek végbe a szemétszállító hajók is, amelyek illegálisan ürítik kezeletlen és veszélyes tartalmukat a vizekbe. Továbbá a tengerparti nagyvárosok szemetének egy része is a sós vízben végzi.

De mit tehetünk mi annak érdekében, hogy kevesebb műanyagot használjunk.

1. Legyen nálunk evőeszköz, amikor elmegyünk ebédelni és kerüljük a büfék, kifőzdék eldobható műanyag evőeszközeit!

2. Ha elvitelre vesszünk ételt, vigyünk saját ételes dobozt.

3. Ne dobjunk ki semmit, amit meguntunk, valakinek még szüksége lehet rá. A használt ruháinkat, játékainkat, szerszámainkat adjuk le a segélyszervezeteknél.

4. Használjuk a saját szatyrunkat. Manapság már nagyon praktikus szatyrok vásárolhatók.

5. Ne csomagoljuk be az ajándékokat, a gesztus és az élmény a lényeg. Egymásnak örüljünk, ne (csak) az ajándékoknak.

6. Vigyünk magunkkal kis üveget, poharat, palackot, amiből vizet tudunk inni. Válasszunk BPA-mentes kulacsokat.

7. A szívószálat utasítsuk vissza. Ha mégis szükségünk van rá, vásároljunk környezetbarát, lebomló anyagból készült, vagy bambusz szívószálat. 

8. Csatlakozzunk civil kezdeményezésekhez, amelyek célja a környezet védelmi. Vegyünk részt szemétszedő akciókban, ültessünk fát, szépítsük környezetünket, és mindezekre ösztönözzük barátainkat, rokonainkat is. Együtt lehetünk csak sikeresek és hatékonyak.

9. Amit tudunk, hasznosítsunk újra.

10. Vásároljunk tudatosan, csak azt vegyük meg, amire tényleg szükségünk van.

(Szöveg: Glied Viktor, Nyitókép: Illusztráció)