Három olyan baleset is történt az elmúlt héten Baranyában, amelynél a baleset okozóival szemben a helyszínen alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott.

Baranya megye közútjain a múlt héten 34 közlekedési baleset történt, amelyből 12 személyi sérüléssel járt, és 22 anyagi káros volt. A sérüléses balesetek kilenc esetben könnyű, míg három esetben súlyos sérüléssel végződtek.

Ebben az évben már 22 alkalommal okozott sérüléssel járó balesetet olyan járművezető, akinél felmerült az ittasság gyanúja. Ezekből a balesetekből nyolc súlyos sérüléssel, 14 pedig könnyű sérüléssel végződött. Az elmúlt héten történt balesetek közül az egyiknél a járművezető a rosszul megválasztott sebesség miatt áttért a szembejövő sávba, ahol összeütközött egy szabályosan haladó gépkocsival. Egy másik balesetnél a gépkocsivezető a vízelvezető árokba hajtott, míg a harmadik baleset azért következett be, mert a járművezető úgy közlekedett egy járműszerelvény mögött, hogy nem tartott kellő követési távolságot, rosszul mérte fel az előtte haladó sebességét, majd hirtelen előzésbe kezdett és nekiütközött a járműszerelvénynek.  A helyszínen a baleset okozóival szemben az alkalmazott alkoholszonda mindhárom esetben pozitív értéket mutatott.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az ittas járművezetés potenciális balesetveszélyt hordoz magában, torzítja a látást, elégtelen mozgáskoordinációt eredményez és növeli a reakcióidőt. 

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési tevékenysége keretében ZsandÁrpi aktái folytatódnak. A szimpatikus, munkájára a végletekig igényes, tapasztalt, sokat látott rendőr a kisfilm második részében is újabb baleseti okokat dolgoz fel, hogy ne a saját kárukon, hanem az ő történeteiből tanulják meg a közlekedők elkerülni a balesetveszélyes helyzeteket.

Ne veszélyeztesse se mások, se saját életét, testi épségét! Soha ne üljön ittasan a volán mögé,

„… hogy mindenki hazaérjen!”

(Police)