Már hetekkel a veszélyhelyzet megszüntetése előtt felröppent a hír, hogy a kormány a válságra hivatkozva komoly megszorításokat tervez a felsőoktatásban. Az évről évre tízmilliárdokkal csökkenő költségvetési támogatás után most további milliárdok elvételét tervezik. A brutális elvonások következtében az egyetemek működése alapvetően kerül majd veszélybe, szakértők szerint elbocsátási hullám jöhet. A felsőoktatás leépítése nem csupán az érintett intézmények, hanem régiók, városok és közösségek ügye.

Nem véletlen tehát, hogy a pécsieket is hetek óta foglalkoztatja, mikor és mennyi pénzt vesznek el a város életében kiemelten fontos szerepet játszó Pécsi Tudományegyetemtől. Sajtóértesülések szerint az eredeti tervek szerint 2-4 milliárd forint közötti elvonásról volt szó a PTE esetében, azonban Bódis József a PTE volt rektora, felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár később már „csak” 1,9 milliárdot említett. 

Mivel még mindig nincs pontos információnk az elvonások mértékéről, Keresztes László Lóránt pécsi országgyűlési képviselő, az LMP frakcióvezetője ma a parlamentben kérdezte Bódist a helyzetről. Keresztes azt kérdezte az államtitkártól, hogy az egyetemet érintő elvonások kapcsán történtek-e egyeztetések az intézmény vezetőivel illetve van-e arra esély, hogy a PTE megússza a megszorításokat.

Keresztes arra is kíváncsi volt, hogy mi az oka Jenei Zoltán kancellár eltávolításának, továbbá a következő kancellár kinevezésénél a kormány tudja-e garantálni, hogy szakmai alapon választják ki Jenei utódját és nem a pártpolitikából érkezik az új kancellár.

Bódis válaszában kifejtette, hogy a vírusjárvány miatt költségvetési átcsoportosításokra került sor. Most az elvonások mértéke 2 milliárd forint alatt van. Bódis szerint történtek konzultációk a megszorítások által érintett egyetemek vezetőivel, és jelenleg is folynak az intézményi költségvetési hatások vizsgálatai.

A kancellár távozása kapcsán az államtitkár azt mondta, hogy Jenei közös megegyezéssel távozott, azt pedig még nem lehet tudni, kit neveznek ki a helyére. Az utódja kiválasztása során több pályázatot is megnéznek.

Mi lesz a PTE sorsa?

Ma a parlamentben Bódis József felsőoktatásért felelős államtitkárt (a PTE volt rektorát) kérdeztem a Pécsi Tudományegyetemet érintő elvonásokról, illetve arról, hogy a szakmai szempontok, vagy a párthűség lesz-e a fontosabb az egyetem új kancellárjának a kinevezése után.További részletek a videóban.

Közzétette: Dr. Keresztes László Lóránt – 2020. július 1., szerda