Több magyarországi településen is létesítenek ingyenes, vezeték nélküli internetkapcsolati pontokat a WiFi4EU elnevezésű európai uniós finanszírozási program keretében. Az Európa szerte népszerű program előnyeit Kozármisleny is kihasználta. A támogatás segítségével az elmúlt időszakban a város 10 pontján wifi állomás létesülhetett. Mint azt dr. Biró Károly a helyi önkormányzati lapban nyilatkozta, a fejlesztés teljes mértékben illik Kozármisleny Okos Város Programjába.


A várost átszelő főút mentén érdemes keresni azokat a kozármislenyi közterületi pontokat, ahol az ingyenes internet elérhető. A városháza előtti téren, a Március 15. téren, a művelődési ház előtti területen, a sportcsarnokban, a régi templom melletti téren, valamint a buszmegállókban és a játszótereken érhetők el a díjmentesen használható internetkapcsolatok.


A wifi pontok mellett június elején a városban elkezdték kihelyezni a közterületekre az okos padokat is. Az első a városháza elé került, ahol akár sima köztéri padként is használható az eszköz. Egy másik okos pad pedig az új építésű Fészek-lakópark Október 23. térén található. Éjjel-nappal igénybe vehetők az okos padok, időjárástól függetlenül szolgálják a városban élőket. Az arra járók 4 méteres körzetben örülhetnek az okos padok nyújtotta ingyenesen szolgáltatásoknak.


Az itt élők USB, és vezeték nélküli töltővel felszerelt eszközöket vehettek birtokba. Az okos padok használhatók sok más, arra alkalmas eszközzel, például laptoppal, PDA-val vagy duál módú mobiltelefonnal. Az utóbbi évek Androidos mobiltelefonjaiban, és a manapság általánosan használt mobil eszközök szinte mindegyikében megtalálható a wifiadapter, ami alkalmassá teszi az okos padok használatára.


A fiatal város évek óta tudatosan halad az Okos Város életmód felé. Négy éve környezetkímélő LED-es izzókra cserélték a városi közvilágítást. A városházán 17 kW-os, az óvoda épületén 40 kW-os, a sportcsarnokon pedig 50 kW-os teljesítményű napelem biztosítja a zöld energiát az intézményeknek. Kozármisleny déli határában, az autópálya szomszédságában, magánbefektetői beruházás keretében 2 MW-os napelempark létesült a 2018-as évben.


Az Okos Városok sorába igyekvő településen az elmúlt évben átadásra került a közösségi közlekedést igénybe vevőket szolgáló valós idejű utastájékoztató rendszer. A város nyolc buszmegállójában kihelyezésre került korszerű megállóhelyi utastájékoztatók digitális kijelzőik segítségével képesek folyamatos menetrendi járatinformációkat megjeleníteni a várakozók felé. Az eszközök nagyban elősegítik a távolsági buszközlekedésben résztvevők utazási kényelmének biztosítását.


Mi is az az okos város? Szakemberek szerint okos városnak lenni egy olyan állandóan változó folyamatot jelent, amely egyben magában foglalja a folyamatos fejlesztés útját. Hazánkban kormányrendelet is definiálja, hogy Magyarországon mit értsünk okos város alatt. A 2017. március 20-i Magyar Közlönyben megjelent 56/2017. (III. 20.) Korm. rendelet alapján:
„Az okos város olyan település vagy település csoport, amely természeti és épített környezetét, digitális infrastruktúráját, valamint a területén elérhető szolgáltatások minőségét és gazdasági hatékonyságát korszerű és innovatív információtechnológiák alkalmazásával, fenntartható módon, lakosainak fokozott bevonásával fejleszti.”