Manapság a tetoválás már sokkal elfogadottabb mint régebben. Sokan vannak, akik nem rejtik el a testüket díszítő varrásokat, büszkék a mintáikra. Mások megbánják a hirtelen jött ötletből születő alkotást és megpróbálják eltakarni, vagy eltüntetni azokat. Legalább ugyanennyien azonban olyan diszkréten teszik mindezt, hogy nem is tudjuk, rendelkeznek tetoválással.

Ha zenészek, sportolók, vagy celebek tetováltatnak, már fel sem kapjuk a fejünket, de mi a helyzet az uralkodók és ismert politikusok bőrdíszeivel?

A híres történelmi szereplők és politikusok is emberek, sokan közülük viseltek tetoválást. Meglepő lehet, de nem egy amerikai elnök hordott mintákat a bőrén. Andrew Jackson, az Egyesült Államok 7. elnöke például egy nagy indián jelképet, a Tomahawk-ot varratta a combja belső oldalára. James K. Polk ugyan csak egyetlen elnöki ciklust „élt túl” a 19. század közepén, de a rátetovált kínai karakterek szerint „mohó” volt, ami a politikai képességeit nem szimbolizálta. Theodore Roosevelt, az USA emblematikus vezetője (1901-1909) egy hatalmas családi címert viselt a mellén. Nem készült róla kép, de a szóbeszéd szerint David D. Eisenhower, a zseniális tábornok, majd elnök is tetoválást viselt a testén.

A híres feltaláló Thomas Edison igen sajátos módját választotta a tetoválásnak. Találmányát, az elektromos tollat ugyan Samuel O’Reilly fejlesztette tovább a modern tetoválógép ősévé, de próbaképpen Edison öt kis ponttal ékesítette a saját karját.

A brit történelem egyik leghíresebb alakja, Winston Churchill egykori miniszterelnök, az Admiralitás első Lordja egy vasmacskát tetováltatott az alkarjára.

II. Miklós a később meggyilkolt orosz cár még trónra lépése előtt, 1891-ben látogatott Japánba, hogy javítson a két ország közötti kapcsolatokon. Ha már a szigetországban járt, egy sárkányt varratott a jobb alkarjára. A mű összesen hét óra alatt készült el. A későbbi cár ugyan majdnem áldozatául esett egy merényletnek, de az utazás emlékét élete végéig magán viselte.

De más is hasonlóképpen járt Japánban. A szarajevói merényletben elhunyt Ferenc Ferdinánd osztrák főherceg szintén egy színes sárkányt viselt a karján. Rudolf főherceg, Ferenc József tragikus sorsú fia egy védelmező kígyót rakatott a csípőjére, azonban ez a jel sem védelmezte sokáig, ugyanis öngyilkosságot követett el a mayerlingi vadászkastélyban.

Mint láttuk az uralkodók és hercegek sem kivételek, de mi a helyzet manapság a nemesség környékén? Ne csodálkozzunk, hasonló. Lady Amelia Windsor, a brit királyi család tagja és ismert modell mellkasa és mindkét kezén tetováltatott. A tragikus sorsú híres színésznő Grace Kelly és Rainier monacói herceg lánya, Stéphanie hercegnő is több tetkót hord, melyek a lázadó kamaszkor emlékei. A jobb csuklóját virág motívum borítja, míg a lábfején delfinek vannak.    

Nem is gondolnánk, hogy milyen sok államférfi (és nő) ékesítette a bőrét. Kevésbé ismert, de a volt iraki diktátor, Szaddam Husszein jobb csuklója felett három kék pont volt, ez szimbolizálta a törzsi hovatartozását és minden fiú kapott ilyet 5 éves kora környékén. Caroline Kennedy, az ismert politikus dinasztia tagja, volt japán nagykövet egy pillangót hord a vállán. A legismertebb, ma is regnáló politikus talán Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, aki egy, a Haida elnevezésű, indián nép által tisztelt hollót visel a bal vállán.

És kik a legismertebb tetovált magyarok? A következő részből kiderül.

(Nyitókép: Illusztráció)