Az Ökopolisz Nyári Akadémia második napjának meghívott vendégei Pogátsa Zoltán, közgazdász, az Új Egyenlőség főszerkesztője és Seres László, újságíró, a Neokohn főszerkesztője volt.

A Törésvonal Intézet szervezetében rendezett vitában a lockdown, az az a járvány alatti bezárkózás és karantén, szükségességéről beszéltek. A lockdownt pártolók a veszélyeztetettek védelme miatt tarja fontosnak, különösen az idősek és a krónikus betegek kapcsán. Nyilván a lezárás alatt sok ember elveszítette a munkahelyét, sokaknak csökkent a fizetése, ez ellen az államoknak kell fellépnie, akár feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésével.

A lockdown ellenzői szerint nincs egyértelmű bizonyíték arra nézve, hogy a karantén eredményeként lassult a vírus terjedése, szerintük sokkal inkább a social distancing, vagyis a védőtávolság betartása miatt. A gazdasági növekedés és a piacgazdaság zavartalan működésének biztosítása a legfontosabb.

A folyamatos növekedésre épülő gazdasági szemlélet fenntarthatatlanságáról illetve a túlfogyasztás szabályozásáról is vitát folytatott Pogátsa és Seres.

Pogátsa Zoltán / Seres László – Ökopolisz ONLINE Nyári Akadémia 2020

Szükséges volt-e a lockdown? A vírus utáni időszakban gazdasági csökkenésre van szükség? Egyáltalán értelmezhető fogalom-e a nem növekedés? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre is válaszolnak a vendégek az Ökopolisz ONLINE Nyári Akadémia második napján. A Törésvonal Intézet szervezésében rendezett beszélgetésen László Seres, újságíró, a Neokohn főszerkesztője és Zoltán Pogátsa közgazdász, az Új Egyenlőség főszerkesztője vitatkoznak egymással.

Közzétette: Ökopolisz Alapítvány – 2020. július 2., csütörtök