Évente megközelítőleg 8 millió tonna hulladék szennyezi a tengereket és óceánokat, amelynek 80%-a a folyókon keresztül jut oda. Európa második leghosszabb folyójaként a Duna megtisztítása kulcsfontosságú, ezért a River Cleanup non-profit szervezet a június 27-i hétvégére közös összefogást hirdetett.

A kampány célja, hogy bebizonyítsa, bár jelenleg még nem egy nagy esemény keretében, de bárki tehet környezetünk tisztábbá tételéért.

Thomas de Groote, a River Cleanup alapítója néhány évvel ezelőtt szembesült azzal a sokkoló adattal, miszerint minden évben több mint 8 millió tonna – elsősorban műanyag – hulladék végzi a világ tengereiben és óceánjaiban, súlyosan károsítva nem csak a vízi élővilágot, hanem a teljes ökoszisztémát. Ennek hatására eldöntötte, hogy a probléma megoldásakor a forrásra koncentrál, és megakadályozva a tengerekbe jutást a folyók megtisztítására helyezi a hangsúlyt. Az általa alapított szervezet célja, hogy felhívja a figyelmet a vizek szennyezettségére, valamint, hogy mindenkit cselekvésre ösztönözzön.

Nemzetközi összefogás

Az elmúlt hétvége folyamán 4 ország 25 helyszínén tisztítottak meg egy-egy partszakaszt a lelkes önkéntesek.

„Bár a közösségi élmény az egyik legfontosabb értéke a River Cleanup eseményeinek, de a pandémiára való tekintettel ezúttal még önálló akciókat kértünk a résztvevőktől. A vízparti területek hulladékmentesítésével egyrészt szeretnénk felhívni a figyelmet a problémára, másrészt – és ez talán még fontosabb –, hogy a résztvevők megtapasztalják azt, hogy nem kell nagy tettekre várni, hanem mindenki képes tenni a környezetünk megóvásáért.” – mondta el Baán Flóra, a River Cleanup magyarországi eseményeinek koordinátora.

A hétvégére regisztrált szemétszedések itthon Budapesten, Dunaföldváron, Esztergomban és Szentendrén, valamint Belgrádban, Újvidéken, Pozsonyban, Komáromban and Marcelházán folytak.  Magyarországon a kampány szervezése a Let’s do it Hungary-vel közösen történt. A River Cleanup partnerei voltak továbbá a PET Kalózok, a Humusz Szövetség, illetve a Human Health Institute (Szlovákiában).

A hétvége eredményei számokban:

Regisztrált akció    25
Résztvevő ország  4
Önkéntesek:         100

Most még fontosabb, mint valaha

A Duna-nap mellett a járvány okozta hatások is indokolták a hétvégi kampányt. A koronavírus elleni védekezés során megnőtt az egyszer használatos műanyagok mennyisége, többek között a házhoz szállított ételek csomagolása, vagy a gumikesztyűk fokozott felhasználása miatt. Ezért is kiemelten fontos a cselekvés, hogy mindenki részt vegyen a maga módján a káros hatások csökkentésében.

Következő lépések

A hétvégi akció sikerét továbbgörgetve, a River Cleanup szeretne itthon is hagyományt teremteni a River Sunday sorozatával, amelynek célja, hogy minden hónap első vasárnapja szóljon egy kicsit a környezetvédelemről: sok kicsi sokra megy alapon mindenki a saját, egyéni vállalásához mért tevékenységével járuljon hozzá az élhetőbb jövőért. A sorozat július 5-étől indul, további információk a honlapon: https://www.river-cleanup.org/en/river-sunday.

Ezen felül szeptember 19-én lesz a World Cleanup Day, amelynek egy újabb, nemzetközi szintű esemény 150 ország részvételével.