A puding egy olyan desszert, aminek nincs igazán szezonja, télen-nyáron egyaránt szívesen fogyasztja az ember, és elkészíteni is egyszerű: bemegyünk a boltba, veszünk egy adag pudingport, hozzáadunk tejet cukrot, megfőzzük és kész is (na jó, egy hajszállal bonyolultabb a recept, de kb. erről van szó). Ugyanakkor ez tipikusan az a desszert, amire ha az ember rászán egy kis időt, akkor otthon is viszonylag egyszerűen elkészítheti és abban semmilyen tartósítószer meg adalékanyag nem lesz (vagy legalábbis kevesebb, mert 1-2 bolti termék azért kell). Ennek számos receptje van, most a saját kedvencemet osztom meg, ami egy csokoládés változat.

Hozzávalók:

  • Holland kakaópor (1 rész – 15 gramm)
  • Kristálycukor (6 rész – 90 gramm)
  • Étkezési keményítő (2 rész – 30 gramm)
  • Egy csipetnyi só
  • vaj (2 rész – 30 gramm)
  • Tej (500 ml)
  • Vaníliás cukor (1 csomag)

Az elkészítése viszonylag egyszerű. A száraz összetevőket (kakaópor, keményítő, cukor, vaníliás cukor, só) összekeverjük. Ha valaki kicsit édesebben szereti, nyugodtan tehet bele akár 100 gramm cukrot is, én jobban szeretem, ha a kakaópor (amely itt szigorún holland kakaópor, ne kísérletezzünk olcsóbb termékekkel) kesernyés íze jobban megmarad (ennek fokozására akár egy kevés kávét is bele lehet tenni, de ne sokat, maximum 1 kiskanálnyit). Ha még jobban akarjuk fokozni az ízeket, akkor a vaníliás cukor helyett egy vaníliarúd kikapargatott belsejét is lehet használni, magát a rudat meg a főzéskor be lehet dobni a készülő pudingba, hogy még inkább átadja a jellegzetes ízét. Nagyon finom úgy is, viszont a vaníliarúd lényegesen drágább, mint a vaníliás cukor. De aki teheti, próbálja ki azzal is!

Miután ez megtörtént, a tejjel (2,8 %-os zsírtartalmú az ajánlott ehhez az ételhez) keverjük simára az elegyet (érdemes lehet egyszer leszűrni is, ha nagyon „zavaros” a teteje). Fontos, hogy a tej mennyisége itt is ízlés szerint módosítható. Én a kicsit sűrűbb, tömörebb pudingot szeretem, de aki a krémesebb, kissé folyósabb állagot favorizálja, az nyugodtan beletehet akár 600 ml-t is belőle. Ezt követően már könnyű a dolgunk, közepes hőfokon addig kell főzni, míg sűrű, krémes puding állagot nem kapunk (ez kb. 15-20 perc). A vajat csak ezután keverjük el benne (az egyszerűbb elkeverés miatt minimálisat szoktam rajta olvasztani, de fontos, hogy megtartsa a krémes állagát).

A kép illusztráció. Forrás: pixabay.com

Miután ezzel megvagyunk, legalább 2-3 órát pihentessük a hűtőben, utána élvezhetjük a természetes, csokoládés ízt. Jó étvágyat!

Van recepted, amit szívesen megosztanál velünk? Írd meg az info@bahir.hu e-mail címre!