A parlament 195 igen, tartózkodás és nem szavazat nélkül fogadta el az új törvényt, miszerint 2021-től betiltják az egyszer használatos, rendkívül környezetszennyező műanyagokat. A döntés időpontja is szimbólikus, hiszen július a műanyagmentes hónap.

Többször is szó volt már róla, hogy a parlament meghozza ezt a döntést, mondhatni jobb későn, mint soha. Az egyszer használatos műanyagokat egyébként az EU is tiltja, tiltani fogja. Nem lesznek többé műanyagpoharak, zacskók, fültisztító pálcikák, szívószálak, és gyakorlatilag semmi, ami műanyagból készült, és egynél többször nem használható. A cégeknek még van idejük átállni valami másra, illetve látva a trendeket a világban tulajdonképpen évek óta készülhettek erre.

Nem a műanyaggal van baj általában, hanem az egyszer használatos, eldobható műanyag termékekkel. Ezek azok, amelyek a csatornákba és vizekbe kerülve előbb-utóbb a tengerekben, rosszabb esetben a tengeri élőlények gyomrában végzik. Becslések szerint az óceánokban 150 millió tonna műanyaghulladék úszik, és ez a mennyiség évente 8 millióval nő – ez percenként 15 tonna szemét. Egy sokat idézett előrejelzés szerint, ha így folytatjuk, harminc éven belül több műanyag lesz az óceánokban, mint amennyi hal.

A Greenpeace felmérése alapján a magyar társadalom többsége támogatja ezt a javaslatot, a felnőtt lakosság 83%-a nyilatkozott úgy, hogy támogatja az egyszer használatos műanyagok betiltását.