Hétfőn napközben még kitart a meleg, napos idő, az északi-északnyugati szelet főként északnyugaton kísérhetik élénk, néhol erős lökések. Este viharos széllökésekkel, esővel érkezhet nyugatra a hidegfront, előterében késő estétől záporok, zivatarok alakulhatnak ki a Pécs-Miskolc vonal széles sávjában. Hajnalban 14-19, napközben 28-33 fokot mérhetünk. Késő este érkezhet a hidegfront.

Szerdától ismét melegszik az idő

Keddre virradó éjszaka és hajnalban többfelé kell esőre, keleten kiadós záporokra, zivatarokra készülni. Napközben fokozatosan kelet felé vonul a csapadékzóna, miközben nyugat felől egyre több helyen felszakadozik a felhőzet. Az északnyugati szelet több helyen erős, hajnalban helyenként viharos lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 18 és 25 fok között alakulhat.

Szerdán már száraz, többnyire napos időre készülhetünk, de keleten helyenként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet. Gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. Délután 22-27 fok várható.

Csütörtökön is napos, száraz idő ígérkezik. A délnyugati szelet északon, északnyugaton élénk lökések kísérhetik. A délies áramlással melegebb levegő érkezik, napközben
már 26-31 fok valószínű. Pénteken is igazi nyári időre és 27-33 fokos kánikulára van

Frontérzékenyek figyelem!

Hétfőn napközben még kitart a kánikula emiatt továbbra is gyakori tünet lesz a fejfájás, a fáradtság és a dekoncentráltság. A nagy meleg az idősek és a szívbetegek esetében okozhat nagyobb megterhelést vérnyomás problémákat, rosszullétet, keringési panaszokat okozva. Ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést. Emellett a Dunántúlon a szél is feltámad, ami fejfájást, frusztráltságot, alvászavarokat okozhat az érzékenyebbeknél. A napos időben 10 és 16 óra között nagyon erős, illetve extrém erős lesz az UV-sugárzás, akár 15-20 perc alatt leéghetünk. Gondoskodjunk bőrünk védelméről! Este a nyugati országrészt markáns hidegfront éri el. Figyeljünk oda a folyadékbevitelünkre, igyunk legalább napi 3-4 liter cukor- és alkoholmentes folyadékot! – írja az Időkép.