Mohács…országos szinten amilyen kicsinek számít a város, annyira ismert is, ugyanis három dolog biztosan mindenkinek beugrik a Duna-parti településről: a mohácsi vész, a busójárás na meg a jófajta mohácsi halászlé. De számos érdekességet tartogat még a baranyai város, ezekből gyűjtöttünk össze tízet, íme!

1: Mohács Magyarország legdélibb Duna-parti települése, de amúgy is az egyik legdélibb magyar település, a horvát határ csupán 10 kilométerre található a várostól.

2: A város nevét a források először 1093-ban említik, amikor Szent László király 1093-ban a pécsi püspöknek adományozta. A kis falu lakói a pécsi püspök jobbágyai voltak. A környéken állattartás, földművelés, halászat folyt. A 15. században már mezővárosként említették, a század közepén a kutatások szerint körülbelül 800 lelket számlált.

3: 1526-ban a tragikus kimenetelű csata után a törökök a várost elpusztították, a török megszállás alatt és után szerb, sokác és német betelepülők érkeztek Mohácsra.

4: A mohácsi vész ugyan mindenki számára ismert, de azt talán már kevesebben tudják, hogy A várostól mintegy 20 km-re nyugatra, Nagyharsánynál zajlott Magyarország török alóli felszabadulásának nevezetes eseménye, a II. mohácsi csata. Mohács így egyben az egyik legtragikusabb, és az egyik legpozitívabb kimenetelű magyar történelmi eseményhez is erőteljesen kapcsolódik.

5: 1857 fontos dátum a város életében: ekkor épült meg a Pécs-Mohács vasútvonal, gyakorlatilag ekkora kapcsolódott rá az ország vérkeringésére a Duna-parti település.

6: Híres mohácsiak: itt született Michelisz Norbert túraautó-bajnok versenyző, Dunai Tamás Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, és itt nőtt fel Bánki Erik, országgyűlési képviselő is.

7: Jelenleg nagyjából 17 ezer ember él itt, a népessége rohamosan csökken, a 80-as években még 21 ezer főt számlált Mohács lakossága. Nagyszámú német kisebbség él a településen, 2011-ben közel kétezer ember vallotta magát németnek.

8: Fontos a város vízi közlekedése, 2007 októberében adták át a mohácsi határkikötőt, mely az Európai Unió egyetlen folyami határkikötője. 340 méter hosszú partszakasz, valamint iparvágány is tartozik hozzá. Az építkezés összesen hárommilliárd forintba került. A nagyrészt EU-s támogatású beruházással a határkikötő Bécsből Mohácsra helyeződött át, így a vámbevételek 25%-a Magyarországon marad.

9: Mohács és a busójárás…a település méltán híres és ismert rendezvénye. A mohácsi busójárás 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján. 2012 óta a mohácsi busójárás hungarikumnak számít, ami elsősorban a mohácsi civil társadalom, a busócsoportok, a maszkfaragók és jelmezkészítők sikere.

10: A vidéki sportélet egyik zászlóshajója volt Mohács: a mohács MTE 1888-ban alakult meg, régebben, mint például a Ferencvárosi Torna Club! Először egyébként tornával és vívással foglalkoztam Mohácson, ma számos szakosztály működik az ország egyik legrégebbi egyesületénél.

kiemelt fotó: Hegedűs Tünde