– Ön hogy látja a 2019-es vereségük okát, okait? Mely tényezők vezethettek el odáig, hogy az emberek az ellenzéki összefogásnak szavaztak bizalmat?

– Engedje meg, hogy egy kicsit hosszabban és távolabbról, 2010-től indítsam a válaszom. Tíz évvel ezelőtt egy nyakig eladósított és működésképtelen, folyamatos, több milliárdos éves költségvetési hiányt termelő önkormányzatot és céghálózatot örökölt a Fidesz-KDNP a szocialistáktól. Ezt a tarthatatlan állapotot kellett felszámolni. Ezt az óriási, szinte már lehetetlennek tűnő munkát az elmúlt két ciklusban a városvezetés elvégezte és már 2018-ra egy racionalizált működésű, hiány helyett többmilliárdos többletet adó költségvetést tett le az asztalra. Közben a Kormánnyal egy folyamatos partneri együttműködéssel egyrészt megszabadult a város a jelentős tőke és vállalhatatlan mértékű kamatterhet jelentő 40 milliárd forintot is meghaladó szocialista adósságtól – egy tízmilliárdos céges hitelrészt leszámítva –, másrészt olyan befektetők érkeztek Pécsre, illetve a meglévő vállalatok olyan fejlesztéseket eszközöltek, amelyeknek köszönhetően rekord mértékű iparűzési adóbevétele keletkezett az önkormányzatnak és több ezer új pécsi munkahely létesült. Hiszek abban, hogy egy önkormányzatnak két alapvető feladata van. Egyrészt a helyben igénybe vett szolgáltatások minél magasabb színvonalú biztosítása, másrészt egy katalizátor szerep a helyi gazdaság fejlesztéséhez. Egyértelmű tény, hogy mindkét téren érzékelhető fejlődés történt az elmúlt évtizedben. Jó példa az előbbire a tömegközlekedés vagy az egészségügyi ellátórendszer helyzete. Régen volt, talán kevesen emlékeznek rá, de tíz éve még lángoló buszok, havi többezres járatkimaradások sokkolták a pécsieket. Mostanra ezek a kimaradások majdnem nullára csökkentek. Az egészségügyben pedig megújultak a rendelők, Kertvárosban új rendelőintézet épült. A gazdaságfejlesztési lépések sikerességét pedig még az új vezetés is elismerte. Nem is tehet mást, hiszen majd egy tucat nagybefektető telepedett le Pécsen az elmúlt években, amelynek hozadéka a már említett rekord adóbevétel és a létrejött új munkahelyek. Még mielőtt melldöngetéssel vádolnának, hozzá kell tennem, hogy ezzel Pécs „csupán” a többi nagyvárossal szembeni korábbi elképesztő versenyhátrányát tudta ledolgozni és vált működőképessé, de nem válhatott sereghajtóból éllovassá. A fejlesztések jelentős része viszont folyamatban van, elég ha az iparcsarnokokra, vásárcsarnokra, IH irodaházra vagy a Centrum-parkolóra gondolunk. A feltételek adottak tehát ahhoz, hogy az alapokra építve Pécs tovább fejlődhessen.

Ezeket azért tartottam fontosnak elmondani, mert a fentiekkel szemben éveken át, úgy tűnik sikerrel kampányolt a baloldal ennek ellenkezőjével, tavaly pedig felelőtlenül mindent is megígértek. Míg mi ezeket az eredményeket igyekeztünk a kampányban és előtte is kommunikálni, addig ezzel szemben egy folyamatos és valótlanságokkal teli gyűlöletkampánnyal kellett szembenéznünk. Jó példa erre a csőd kérdése. Ez egy igazi ócska kampánytrükk volt. A valóság ezzel szemben az, hogy többmilliárdos többlettel zárta az elmúlt éveket az önkormányzat, amire a 90-es évek óta nem volt példa. Felteszem a kérdést, hogy milyen csődhelyzet az, ahol százmilliókkal lehet kitömni a koalíciós barátok és rokonok zsebeit? Merthogy az elmúlt hónapokban munka helyett leginkább a saját pozíciókkal és fizetéseikkel voltak elfoglalva.

– Hogy látja az új városvezetés eddigi munkáját? Miben másabb a Péterffy által vezetett önkormányzat, mint volt a Páva által irányított?

– Egy szóval siralmas. Tulajdonképpen érdemi munkáról nehéz beszélni, mert az nincs. Egy példával szeretném érzékeltetni a helyzetet. Az aquapark projekt előkészítése kapcsán tavaly szeptemberben vált egyértelművé, hogy a melegvíz-kutató fúrást meg kell ismételni egy, a korábbitól eltérő helyen is, annak érdekében, hogy az optimális víznyerőhelyet választhassa az önkormányzat. Nyolc hónap alatt addig sikerült eljutnia az új vezetésnek, hogy elhatározták, hogy majd elvégzik ezt a munkát. Ha nyolc hónap alatt egy lyukat nem tudtak fúrni a földbe, akkor mégis milyen érdemi munkáról lehet szó egyáltalán ennél sokkal bonyolultabb területeken? Nem zajlanak érdemi tárgyalások a kormánnyal, helyette hetente minősíthetetlen stílusú és tartalmú harci nyilatkozatokkal rúgnak bele valamelyik minisztériumba. Nem tudni azt sem, hogy a korábban megkezdett sikeres egyetemi együttműködésnek és befektetés ösztönző programnak lesz-e folytatása. Mindeközben viszont szobrokat akarnak ide-oda cipelni, jobboldalinak tartott köztisztviselőket és dolgozókat vegzálnak és távolítanak el, az intézmény- és cégvezetőkkel együttműködés helyett utasításokban kommunikálnak. Úgy tűnik, egy szűk csoport játszóterévé vált az önkormányzat.

– Az imént derült ki a hír, hogy a kormány 12-18 milliárd forintot szán az új pécsi stadionra, miközben a városban nem épült fürdő, az M6 továbbra sem ér le a határig, vagy épp a repülőtér sem használható teljesmértékben. Ön egyetért a kormány ezen döntésével? A városnak stadionra van szüksége?

– Nem szerencsés ezekben a kérdésekben ellentétpárokat kreálni. Ahogy korábban is mondtam, ez a baloldali hazugságpropaganda egyik terméke. Miért ne épülhetne meg mind? Jó esély van rá. Az M6-ost még idén megkezdik építeni a határig, a fürdő esetében, mint említettem a jelenlegi vezetés bénázása miatt nincs előrehaladás, de az arra szánt pénz évek óta rendelkezésre áll a Modern Városok Program keretében, a Kormány és a Város közötti szerződés alapján. Reptér-ügyben pedig még Péterffy Attila is elismerte az elmúlt közgyűlésen, hogy a Kormány komoly tárgyalásokat folytat befektetőkkel a fejlesztés érdekében. Amúgy épült több sportlétesítmény is a városban az elmúlt években. Én minden fejlesztésnek örülök, ami munkahelyeket teremt vagy bevételt eredményez.

– Térjünk rá kicsit az országos politikára. Az ellenzéknek 2019 őszén működött a taktikája, és az rajzolódik ki, hogy ha a kérdés az lesz, hogy Fidesz vagy nem Fidesz, akkor kormányváltásra kerülhet sor. Ön lát erre esélyt? Egyáltalán az ellenzék képes lehet egységesen erőt mutatni?

– Az esély mindig megvan, természetesen, hiszen ez a demokrácia lényege. Más kérdés, hogy el tudják-e játszani még egyszer egymástól teljesen eltérő alapállású politikai erők, hogy nem számít együtt tudnak-e működni és képesek-e egy országot felelősen irányítani, a lényeg, hogy bukjon a kormány. Azt gondolom, hogy látva egyes ellenzéki pártok és politikusok viselkedését a koronavírus-járvány időszakában – tisztelet a kivételnek –, a magyar emberek semmi jóra nem számíthatnak attól az ellenzéktől, amelyik még ezt a tragikus helyzetet is csak arra akarta felhasználni, hogy együttműködés helyett a saját pecsenyéjét sütögesse, álhírgyárként az embereket megtévessze és a Kormányt gáncsolja. Az ellenzék nem egységes erőt, hanem egységes alkalmatlanságot mutatott ezekben a hónapokban is. Valódi, nemzeti egység a Kormány mögött állt fel.

– A Fidesz körül számos olyan ügy van, ami még a párt szavazóit is megosztja: elég csak olyan demagóg témára gondolni, mint a stadionok, vagy Orbán Viktorhoz közeli emberek hirtelen meggazdagodása (Mészáros, Tiborcz). Ön, mint a párt politikusa hogy viszonyul ezekhez az ügyekhez? A sajtó és az ellenzék fújta fel ezeket, vagy ezek a párton belül is látható és valós problémák?

– Egyetértünk, ezek valóban demagóg témák. Mivel az elmúlt tíz év kormányzati teljesítménye alapvetően arról szólt, hogy például létrejött egymillió új munkahely, folyamatosan emelkednek a bérek, Európában is példa értékű családtámogatási rendszer épült ki, rendezett az egyes társadalmi csoportok egymáshoz való viszonya és ráadásul mindeközben még az államadósság is csökken, tehát a magyar emberek életszínvonala érzékelhetően javult és a magyarok jövője biztosított, ezért az ellenzék terepe az egyre elképesztőbb és egyre demagógabb témák mantrázása lett. Kamuvideók, zárt ajtóknak rohanás, füstbombák dobálása, szelfizés vagy most épp levelek lopkodása. Nincs új a nap alatt, ezt várhatjuk tőlük a következő években is – még egyszer, tisztelet a kivételnek.

– 2022-re hogy készül a pécsi Fidesz? Van már jelölt, hogy ki lehet például Mellár Tamás kihívója?

– Ez egyrészt egy idő előtti kérdés, másrészt engedje meg, hogy elhárítsam, mert ez majd a Fidesz pécsi csoportjának a döntése lesz, a pécsi elnökség javaslata alapján. Én magam jelenleg nem vagyok az elnökség tagja.

– Ön jelenleg frakcióvezető. Innen hogyan tovább? Gondolt már arra, hogy Ön legyen a Fidesz-KDNP következő polgármester jelöltje?

– A frakciót vezetni megtiszteltetés és egyúttal komoly feladat is. A ciklusból a jelen állás szerint még bő négy év vissza van. Ez, ami biztosnak tűnik egyelőre. Pécs az otthonom, itt élek a családommal és érzek a városért és az itt élőkért olyan mértékű felelősséget, hogy akármilyen formában, de még akkor is szolgáljam, amikor már a pécsiek azt is elfelejtik, hogy egykor Péterffy Attilának hívták a polgármestert. Nem megkerülve a kérdést, nem, ezek nem lennének helyénvaló gondolatok. Nálunk, a politikai térfélnek ezen az oldalán amúgy is pozíciók helyett feladatot szoktak osztani.