Megint lángol az Észak-Sarkvidék, miután már második éve sújtja brutális forróság Szibériát – írta meg az IFLScience. A Copernicus klímaváltozási szolgáltatásának (Copernicus Climate Change Service, C3S) adatai szerint idén rekord számú tűz jelent meg Szibéria sarkvidéki területein.

A helyi erdőkben májusban szoktak felcsapni a lángok, ám a 2020-as szezon jelen pillanatban igencsak súlyosnak tűnik, ugyanis az adatok alapján idén júniusban 59 megatonna szén-dioxid került a légkörbe a helyi tüzek miatt.

Egyébként a helyzet tavaly júniusban sem volt sokkal jobb, akkor 53 megatonna gáz szabadult fel. Jelenleg nagyjából 1 millió hektáros területen tombolnak a lángok.

Szibéria sarkvidéki része tavasz óta különösen meleg, 2020-ban a régió hőmérséklete 10 fokkal volt magasabb mint 1981-2010-es átlag. Nemrégiben új melegrekordot is rögzítettek egy helyi településnél. A melegebb környezetben pedig sokkal gyorsabb a párolgás, ami kedvez a tüzek kialakulásának. A szakértők pedig attól tartanak, hogy az éghajlatváltozás miatt további hasonló tűzszezonok alakulhatnak ki, amik egyre gyakoribbá és hevesebbé válnak majd.