Napjainkban már 36 kamera őrzi Kozármisleny nyugalmát. 2016-ban egy olyan, a város polgárainak biztonságát szolgáló rendszer létrehozása kezdődött el, amelyet maga a helyi lakosság szorgalmazott. Az önkormányzati forrásból finanszírozott beruházás 2020-ban újabb szakaszához érkezett. Négy éve, elsőként kísérleti jelleggel 20 kamera került kihelyezésre a település kiemelt pontjain. A wi-fi alapú jelátvitellel működő hálózat a kültéri, vandál biztos kamerák képeit az önkormányzati hivatalban elhelyezett monitorra vetíti ki. A kozármislenyiek fokozott biztonságát szolgálja, hogy a település be- és kivezető útszakaszainál kihelyezett térfigyelő kamerák rendszámfelismerő funkcióval ellátottak.

A kihelyezett kamerák a gépjárművek sebességének mérésére is alkalmasak. Igaz, büntetésre a felvételek nem használhatók, de nagyszerű lehetőséget nyújtanak arra, hogy a városvezetők feltérképezzék azokat az útszakaszokat, amelyek a biztonságos közlekedés érdekében forgalomlassító eszközök kihelyezését igénylik.

A térfigyelő rendszer nemcsak a bűncselekmények megelőzésére alkalmas. Például ingatlan vagy gépjárműtűz észlelése esetén azonnal riaszt az üzemeltető diszpécserközpontjában, ahonnan pillanatokon belül értesítést kapnak a város polgárőr ügyeletesei, és a helyszínen haladéktalanul megkezdhetik a szükséges intézkedést.

Az elsősorban a településen található parkolókat, és a város forgalmasabb útszakaszainak, kisebb-nagyobb csoportosulások által gyakran látogatott tereinek megfigyelését szolgáló térfigyelőrendszer számos információt nyújt a településképet tervező vezetőknek.

A folyamatosan bővülő megfigyelő rendszer segítségével a rendkívüli események követhetővé, visszakereshetővé válnak, és így a közlekedési kihágást, esetleg bűncselekményt elkövetők személyazonossága az átlagosnál rövidebb időn belül beazonosíthatóvá válik.

A térfigyelő rendszerek felhasználói kezelését csak a törvényi előírásokban pontosan meghatározott szervezetek végezhetik. A megfigyelőközpontban elhelyezett monitorokat a Kozármislenyi Polgárőr Egyesület tanfolyamon kiképzett tagjai kezelik.

Igaz, hogy a bűnügyi statisztikák alapján a legbiztonságosabb városok sorában találjuk Kozármislenyt, a lakosság biztonságérzetének növelése érdekében végzett térfigyelő rendszer kiépítés mégis nap, mint nap jó szolgálatot tesz az itt élőknek.

A rendszer segítségével az utcán hagyott gyanús tárgyakat is észlelhetik, mellette a rendszer pontos képet ad a hosszú ideig közterületen parkoló gépjárművekről. Megkönnyítik az elhagyott autó tulajdonosának felkutatását, ezzel is megkönnyítve az itt élők közlekedését és segítve azok biztonságát.

A négy éve megkezdett kamera telepítések mára új szakaszba érkeztek. A régiek mellett, új helyszíneken, újabb kamerák kerültek kihelyezésre. A város fejlődése és a folyamatos beruházások megvalósítása szükségessé tette az egykor kihelyezett megfigyelő kamerák néhány esetben történő áthelyezését. Napjainkra a 36 kamera a legoptimálisabban védi a településen élők és az ott tartózkodók biztonságát, valamint ingatlanjaik, ingó értékeik sértetlenségét.