Az Országgyűlés gazdasági bizottsága is támogatja Székely Sándor független képviselő Zebraminimum elnevezésű kezdeményezését – írta meg az Infostart.

Bánki Erik, a bizottság elnöke levélben tett javaslatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának, Mosóczi Lászlónak arra, hogy a gyalogos átkelőhelyek szabályozását felül kell vizsgálni, az ehhez szükséges jogalkotást és a rendeletek összehangolását el kell kezdeni.

Székely Sándor független országgyűlési képviselő még tavaly decemberben határozati javaslatban kezdeményezte egy eseti bizottság létrehozását, illetve az év elején – szintén egy országgyűlési határozati javaslatban – tett javaslatot az ún. Zebraminimum megalkotására, ami többek között a jelenlegi jogi szabályozás felülvizsgálatát, illetve a KRESZ módosítását is tartalmazza.

A tavalyi évben gyalogátkelőhelyen 984 baleset történt, ennek a fele a fővárosban. A gyalogátkelőhelyek szabályozását több mint 30 éves törvény szabályozza, így ez mára már elavult. Erre a megállapításra jutott az Országgyűlés gazdasági bizottságának közlekedési albizottsága is, amely megtárgyalta Székely Sándor Zebraminimum javaslatát. Ennek eredményeként a bizottság úgy döntött, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium jogalkotását támogatja és az ügyben tájékoztatást kér a tárcától.