A klímaváltozás nem várt következményeként az amúgy tiszta vizű hegyi tavak vizeti zöldre festi az óriási méreteket öltő algavirágzás az USA nyugati részén.

A Colorado Állami Egyetem szakértőinek elmondása alapján az elmúlt 70 éven kétszeresére nőtt az algakoncentráció a térség két távoli hegyi tavában a The Lonchban és a Sky Pondban.

“A magasan fekvő területek gyors ütemű melegedésének következtében gyorsan gyarapodnak és válnak dominánssá a zöldmoszatok, amelyek egészen mostanáig csak kis mennyiségben fordultak elő ezekben a tavakban” – mondta a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban publikált tanulmány egyik szerzője, Isabella Oleksy.

A kutatók Denvertől kb. 100 kilométerre lévő hegyvonulat tavaiban végeztek vizsgálatokat az algakoncentráció kapcsán egy speciális műszer bevetésével. Az eszköz annyira fejlett, hogy a tómeder károsítása nélkül lehet üledékmintákat begyűjteni, számolt be róla az Index.

Az 1950-es évekig visszamenő adatokat nézve a vizsgálatban résztvevők óriási változásokat észleltek a melegebb hőmérséklethez szokott valódi zöldmoszatok virágzásában. Oleksy szerint ökológiai meglepetés az algák magas koncentrációja.