Ugyan Fogarasi Gábor a Népjóléti és Sportbizottság elnöke próbálta megnyugtatni az embereket, hogy a tervezett pécsi stadion, sok százmilliós üzemeltetési költsége nem a pécsi adófizető polgárokat fogja majd terhelni, hanem az államot, de nem igazán sikerült eloszlatnia a kétségeket.

Ahogy a Jobbikos képviselő fogalmazott a pecsma.hu-nak

„az önkormányzat a szombathelyi példát követve azt a modellt tűzte ki célul, amelyben az állam támogatja a stadion működtetését és fenntartását.”

Ráadásul olyan hír is megjelent, miszerint

„a leendő stadion fenntartási költségeit kinek kell majd fedeznie, a jövő zenéje.”

Ha mondjuk az a kérdés, hogy ki hozza a következő kör sört egy krimóba, az lehet olyan kérdés, amire legyintünk, hogy ez a jövő zenéje, de egy olyan esetben, ahol súlyos száz milliókról beszélünk, mindenképpen érdemes lenne biztosra menni. A kérdés az, hogy jelen helyzetben mi tekinthető biztosnak?

Fogarasi szavai?

A szombathelyi példa komoly öngólnak tűnik, ugyanis ott 2018-ban a helyi önkormányzat 75 millióval támogatta a stadionbérlést, és további 50 millióval az üzemeltetést. A helyzet azóta sem látszik megoldottnak, és nem Szombathely az egyetlen város, ami így járt. Tulajdonképpen ma már nagyon nehéz feladat olyan céget találni, aki üzemeltetne egy ilyen stadiont, ugyanis gyakorlatilag lehetetlen nemhogy profitot termelni, de nullszaldósra is kihozni a mutatványt. Székesfehérváron pedig teljes egészében a város üzemelteti a létesítményt. Nyilván gazdagabb település, mint Pécs, ott kevésbé érzik meg a helyiek azt a párszáz millió forintos kiesést. Fogarasi és a városvezetés szavaival azonban más egyéb gondok is vannak.

Az rendben van, hogy szerintük nem a pécsi emberek, hanem az állam fogja fizetni az üzemeltetés jelentette költségeket, de ezzel kapcsolatban az alábbi problémák merülhetnek fel.

1: az államnak alapvetően nincs pénze, az állam bevételei a cégek, vállalkozások, emberek adóforintjaiból tevődik össze, így a pécsi cégek, vállalkozások, emberek adóforintjaiból is. Ha az állam állná is a számlákat, közvetve akkor is érintené a pécsi lakosokat ez a plusz költség.

2: van, vagy lesz írásos garancia arról, hogy az Orbán-kormány fogja fizetni a költségeket? (az adónkból továbbra is)

3: mi van akkor, ha történik egy kormányváltás, és az új kormány már nem lesz hajlandó stadionokra közpénzt áldozni? Ebben az esetben ki fogja állni a számlákat?

Nagyon fontos megérteni, hogy egy ilyen drága (Pécs egyik legdrágább!) és hosszútávú beruházás esetén minden kérdést körül kell járni, nem lehet a felmerülő problémákra legyinteni. Nagyon sok pénzről, és nagyon sok időről van szó ahhoz, hogy ne széleskörű társadalmi konszenzus előzze meg ezt a beruházást. Sajnos a városban rengeteg átgondolatlan, felesleges és sokszor nem is befejezett építkezés volt az elmúlt évtizedekben, nem hiányzik egy újabb, ami csak visz, de nem hoz semmit.

Egyébként azt már halkan teszem hozzá, hogy bármennyire is nehezen elképzelhető, de kivitelezhető olyan stadion is, ami akár piaci alapon is tud működni. Akár még Magyarországon is. Csak a szándék, a szaktudás és az akarat a kérdéses hozzá, semmi más.