A járvány több helyen fellángolt, meg kell akadályozni, hogy külföldről ne lehessen behurcolni a vírust – mondta  Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnapi sajtótájékozatóján. A kormány a határbelépés szigorításáról döntött, amelyek kedden éjfélkor lépnek hatályba.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy 11 órakor, istentiszteleti időben kerül sor a sajtótájékoztatóra – kezdte rendkívüli sajtótájékoztatóját Gulyás Gergely.

A környező országokban folytatódott a fertőzöttek számának növekedése. Magyarországon egyre kevesebb az aktív fertőzött, így az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy ez így maradjon.

Elmondta, hogy hazai korlátozó intézkedések nem lesznek, de az operatív törzs javaslatára a kormány a határellenőrzés korlátozásáról döntött. Az országokat fertőzés alapján három, zöld, sárga és vörös kategóriába sorolta.

Különválnak a szabályok magyar állampolgárok és hozzátartozói és a többiek között.

Amennyiben sárga, vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről lép be magyar állampolgár az országba, akkor megvizsgálják.  Amennyiben felmerül a fertőzés gyanúja, karanténba kell vonulnia.

A karantén kiváltható, ha igazolt negatív tesztet mutat be valaki az elmúlt 5 napból.

A tranzit és teherforgalom kivételt jelent.

Négy uniós tagállam került a sárga kategóriába. Bulgária, Portrugália, Románia és Svédország.

Továbbá az Egyesült Államok, Norvégia, Oroszország, Szerbia került ebbe a kategóriába. Japán, Kína és az Egyesült Államok szinten a közepesen fertőzött listába került.

A vörös jelzést kapta, vagyis az innen érkező külföldiek számára megtiltják a Magyarországra történő belépést: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, valamint Ukrajna.

Egyetlen ázsiai országból sem lehet Magyarországra utazni. Mivel Horvátországban az esetszám alacsony, ezért került a zöld kategóriában van.

Az egyes országok besorolását a szerdai kormányülésen felülvizsgálják. A kormány augusztus elsejétől vállalja a tesztelés költségeit, ezután a tesztelés már mindenkinek magának kell viselni.